PAPUK: Velika – Ivačka – Jankovac

Papuk: ruta iz Velike, preko Ivačke glave do Jankovca

Ne pretjerano zahtjevan ali dug uspon, odlične markacije, fantastičani pogledi, hrana i smještaj u domu Jankovac na razini hotela, središnji Papuk bez razmišljanja mjesto vrijedno posjeta, visoka ocjena za rutu.

Pogled s Mališčaka prema Ivačkoj glavi

Info-Velika_IvackaGlava

Download file: Velika_Jankovac.gpx

GPX-Download

Papuk – neupečatljiva planina. Barem sam tako mislio nakon moga prvog posjeta ovoj jedinstvenoj planini. Bilo je rano proljeće, bila je kiša, bilo mi je dosadno. Nisam želio provesti vikend u zatvorenom, želio sam otići negdje gdje još nisam bio, želio sam vidjeti nešto novo. Bez planiranja unaprijed, bez proučavanja staze i planine (greška), upalio sam auto i krenuo na najljepši vrh Papuka zvan Ivačka glava. 8 sati kasnije sam se vozio istim putem razočaran, mokar i pothlađen. Staza je bila lijepa, srednje naporna, a pogled s vrha svega 10 metara na oblak iz kojeg nije prestajala sipiti kiša. Budući nisam imao kartu područja, uslijedio je povratak do auta istim putem po kiši i blatu. Mogao sam četiri sata hodati po gradskom parku, efekt bi bio jednak. Osim toga, uštedio bi 300kn goriva i cestarina. Znao sam da je to moja krivica, taj dan trebam što prije zaboraviti, i da ga uopće ne računam kao izlet. Što se mene tiče ja još nisam bio na Papuku.

Godinu dana kasnije došao sam pripremljen. Kupio sam zemljovid, pročitao sve što se dalo pronaći u knjigama i na internetu, pažljivo isplanirao dvodnevnu rutu preko tri vrha Papuka i krenuo iz Zagreba u Subotu rano ujutro. Prognoza vremena ni ovaj put nije bila obećavajuća, ali barem prvi dan nije trebalo biti kiše.

Veliki dio srednjeg dijela Papuka je zaštićen statusom parka prirode unutar kojeg su pojedini dijelovi zbog iznimne ljepote zaštićeni posebni statusom, kao primjerice Jankovac koji će biti detaljno opisan kao poseban izlet.

Ruta prvog dana prati uspon iz mjesta Velika (273m) preko vrha Ivačka glava (913m) do doline i planinarskog doma Jankovac (475m)

Detalji_izleta

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za tjeskobu i adrenalin, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da rećeš FUCK-IT, vrijeme je za planinarenje.

#HighOnSteep

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.