PAPUK: Jankovac kružna ruta

Papuk: Jankovac kružna ruta

Jankovac, najljepše mjesto u slavonskom gorju. Pristup moguć automobilom. Poučna staza oko jezera dovoljno duga i atraktivna da se samo zbog nje isplati otići. Hrana i smještaj u domu na razini luksuznog hotela.

Slap Skakavac - biser Slavonije

Info-Jankovac_kruž

Download file: jankovac.gpx

GPX-Download

Jankovac, mjesto noćenja prvog dana dvodnevnog izleta po Papuku i najčarobnijeg mjesta na čitavoj planini i okolici. Toliko me je dojmio da sam njegov obilazak odlučio odvojiti od uspona iz Velike, i opisati posebnim izletom.

O usponu iz Velike možeš više saznati OVDJE.

Veliki dio srednjeg dijela Papuka je zaštićen statusom parka prirode unutar kojeg su pojedini dijelovi zbog iznimne ljepote zaštićeni posebni statusom, primjer dolina Jankovac koja se nalazi na sjevernim obroncima Papuka na 475m nadmorske visine. Bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a cijela je okružena stoljetnom bukovom šumom.

Ime je dobila ime po Josipu pl. Jankoviću, vočinskom vlastelinu. Prema izvorima, Grof Janković je napustio raskošan život u Beču, preselio se u ovu gorsku dolinu, izgradio lovačku kuću, uredio staze, dao iskopati tri umjetna jezera, te sebi uredio vječno počivalište u špilji nedaleko od izvora – o tome više u galeriji slika.

Cestovni prilaz do Jankovca je duljine oko 6km iz središta mjesta Slatinskog Drenovca, koje se nalazi na sjevernom obronku Papuka. Cesta je dovoljno široka i uređena da i autobusi mogu doći do Jankovca. Dijelovi oko i prije Jankoca nisu asfaltirani, za ostatak ceste osobno sumnjam. Postoji i južni prilaz cestom iz mjesta Velika dužine oko 16km, ali za kvalitetu ceste ne mogu jamčiti. Idi pješke. Ljepše je.

>>UPDATE 2019.<<

Objavljeno 09.12.2018. na radio.hrt.hr/radio-osijek/

"Dobra vijest za posjetitelje Parka prirode Papuk i omiljenog i najposjećenijeg izletišta Jankovac - završeno asfaltiranje i rekonstrukcija ceste od naselja Slatinski Drenovac do Planinarskog doma Jankovac."

 

Detalji_izleta

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za tjeskobu i adrenalin, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da rećeš FUCK-IT, vrijeme je za planinarenje.

#HighOnSteep

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.