Štirovača – Šatorina – PS Ograđenica

Štirovača - Šatorina - PS Ograđenica - Štirovača

Lagana staza uspona od Štirovače do vrha Šatorine pruža slikovite i upečatljive poglede na vrhove sjevernog Velebita, otoke Jadrana: Rab, Lošinj, Pag, na kičmu Velebita i remek djelo prirode - Dabarske kukove, cijelu Liku te masiv Kapele u Gorskom kotaru. Šatorina 1622m nije samo najviši vrh srednjeg Velebita već je jedan od najljepših vrhova cijelog Velebita ako ne i lijepe naše Hrvatske.

hdr

Info-Šatorina 

Download

GPX-Download

 

Nekad mi se čini da su mi draži prosječni izleti jer onda nemam pritiska tražiti prave riječi za njihov opis. Šatorina nije prosječan izlet. Šatorina je izvrstan izlet. Postoji samo toliko načina kako riječima opisati oduševljenje viđenim. Srećom za mene, osim riječi tu su i fotografije koje će pokriti privremeni manjak pismene kreativnosti i tebi dragi čitatelju dati dobar razlog zašto moraš što prije zakoračiti u srce Velebita. Šatorina nije samo najviši vrh srednjeg Velebita već je jedan od najljepših vrhova cijelog Velebita, ako ne i lijepe naše.

Staza Štirovača – vrh Šatorina = Leustek Velebita?

Uspon do Šatorine 1622m od asfaltirane ceste u Štirovači se po zahtjevnosti i duljini može mjeriti sa najlakšom stazom na Medvednici znanoj kao Leustekova staza. Tu svaka sličnost između ove dvije staze i planine prestaje. Ako bi se staze i vrhovi mogli obuhvatiti BestBuy oznakom – najmanje uloženo najviše dobiveno, vrh Šatorina i staza od Štirovače bi bez sumnje dobile tu značku.

Staza je iznenađujuće dobro održavana, vrlo dobro utabana, izvrsno markirana. Veća križanja su obilježena tablama s vremenima udaljenosti do drugih bitnih objekata i vrhova okolnog područja. Atraktivnosti i slikovitim pogledima nema kraja ne samo sa vrha već i sa same staze.

Uspon i spust se mogu odraditi unutar 5h gore dole po istoj ruti s duljinom od sveukupno 14km. Međutim, spust do automobila je moguć alternativno polu-kružnom stazom preko primorske strane i skloništa Ograđenice. Na vrhu sam mislio da me više ništa danas ne može oduševiti. Bio sam u krivu. Spust varijantom preko Ograđenice će dodati još dva lagana kilometra i nekih sat vremena ekstra, ali… višestruko će se nagraditi slikovitim pogledima na otoke Jadrana koji još jednom izvlače osmijeh na lice. Lijepa naša.

CESTA KRASNO – ŠTIROVAČA

Za one koji stižu sa sjevera iz kontinentalnog dijela Hrvatske, na autoputu je potrebno izaći na izlazu Otočac. Od Otočca dalje treba nastaviti 20km~30'min mjestimice uskom ali relativno dobrom cestom do planinskog sela Krasno. Od Krasnog do Štirovače treba pregristi 30km~50'min vožnje po asfaltiranoj i vrlo uskoj cesti kroz gustu šumu Velebita.

!!! NA CESTI NEMA SIGNALA !!!

Potrebno je biti izuzetno oprezan u konstantnim zavojima u slučaju naleta na vozilo iz suprotnog smjera. Mjesta za mimoilaženje ima taman dovoljno ako jedan od dva automobila uspori do 1km/h. Asfalt je većinu vremena prihvatljiv, na mjestima bi mogao biti i bolji, tu i tamo je izvrstan.

Cesta nije tako strašna kao što možda zvuči, u biti je predivna budući da dobrim dijelom prolazi tik uz granicu nacionalnog parka sjeverni Velebit, međutim može biti vrlo iscrpljujuća pogotovo na povratku nakon cjelodnevnog planinarenja.

 

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.