KALNIK: VRH VRANILAC

Kalnik: ruta po 7 zubi i vrh Vranilac

Kratka ali intenzivna staza, vrlo dobro markiana, jednostavna za snalaženje, fantastičani pogledi, hrana u domu Kalnik vrlo ukusna, Kalnik mjesto vrijedno posjeta, maksimalni broj bodova

Pogled s 7. zuba

Info-Kalnik_7zuba

Download file: kalnik.gpx

GPX-Download

Kada bi samo bila jedna mala, ali uzbudljiva planina za provesti par sati u prirodi, za vraćanje lagano u formu nakon višemjesečne zimske pauze od planinarenja. Da nije duga i dosadna šetnja kao po obližnjem brdu gdje smo bili više desetaka puta, gdje na vrhu s kojeg nema posebno lijepog pogleda sve vrvi od planinarskih domova s gostima čiji je pojam osvajanja vrha hvale vrijedan uspon od čitavih 200m od parkirališta do repetitora po kamenoj cesti, u novim starkama, RayBan-kama na nosu, uz neizostavnu samo-promociju putem popularnih društvenih mreža kako aktivan i uzbudljiv život vode.

Da bar postoji nešto blizu ali dovoljno daleko od ovih, i njima sličnih. Srećom dragi čitatelju, ako živiš u području Zagreba ili središnje Hrvatske, takva planina postoji!

Na samo 1h vožnje iz smjera Zagreba, planina Kalnik se nalazi u predjelu središnje Hrvatske, konkretno u području Hrvatskog zagorja i Međimurja. Više od pola puta se može prijeći Zagrebačkom obilaznicom i autoputom A4 Zagreb – Goričan, dalje slijedi uzbudljiva vožnja po uvijek zanimljivim i prihvatljivo održavanim seoskim cestama. Savjetujem sporiju vožnju ovim cestama ako ne planiraš servis ovjesa u bližoj budućnosti.

Preporučljivo godišnje doba za posjet ovoj planini je proljeće, međutim proljeće mogu preporučiti kao savršeno godišnje doba za posjet svim planinama. Dani su duži nego zimi, temperatura je ugodna, naša mirisna osjetila masiraju brojne arome netom procvalih biljaka… Ali proljeće ne traje tako dugo, i čovjek može samo toliko toga posjetiti u tom kratkom periodu. Zbog toga, osim proljeća, Kalnik se može i vrijedi posjetiti kroz sva četiri godišnja doba. Svako doba sa sobom donosi prednosti i nedostatke ali i poseban ugođaj.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.