ZAGORJE: STRAHINJŠČICA SUŠEC

Strahinjščica: Strahinje - Dedek - vrh Sušec - Jelenske pećine

Kratak ali intenzivan uspon, vrlo dobro markirana staze, sjajan pogled nedaleko od vrha na Medvednicu, jednodnevni izlet na Strahinjščici izbor s kojim se ne može pogriješiti!

'Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene'

Info-Strahinjscica_1

Download file: Strahinjcica-susec.gpx

GPX-Download

Strahinjščica – neočekivana planinarska poslastica u srcu Zagorja. U kasno proljeće 2016. u vrlo rane subotnje sate uputio sam se na Samoborsko gorje s rutom od 24km u planu. U 07:30 toga jutra, moja se ideja izjalovila budući sam na cesti od Samobora prema Lipovcu naišao na blokadu i upozorenje 'Zbog radova cesta zatvorena do daljnjega'. Mojoj sreći i bijesu nije bilo kraja. Što sada?

Duže vremena sam imao B opciju u glavi, planinu Strahinjščicu udaljenu 60km od Zagreba u srcu Zagorja. Vrh Sušec 846m se nalazi u šumi i ne pruža nikakav pogled – piše u planinarskom vodiću. Promislio sam ajde, ionako je dan izgubljen idem odraditi tu malu planinu s nikakvim pogledom i natrag doma. Okrenuo sam auto, stisnuo gas i odjurio (unutar zakonski dopuštenih granica) prema Krapini i polaznoj točki iz sela Strahinje.

Na usponu prema planinarskoj kući sam se počeo bojati da sam napravio grešku. Iznad planinarske kuće sam bio siguran da sam napravio grešku. Strahinjščica je odlična mala planina! Lekcija naučena, doći ću ovdje ponovo. Godinu dana kasnije, u isto doba – kasno proljeće, došao sam s entuzijazmom i potpuno drugim stavom. Mada postoji više različitih ruta uspona, odlučio sam se ponoviti originalnu rutu i dokumentirati je na primjeren način.

U nastavku slijedi opis uspona iz sela Strahinje (220m) preko vrha planinarske kuće (618m) vrha Sušec (846m), te povratka alternativnom rutom preko Jelenskih pećina natrag u selo Strahinje.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.