#07. KARLOVAČKO POKUPLJE, KORDUN I BANOVINA

Planinarenje po Hrvatskoj: Karlovačko pokuplje, Kordun i Banovina

Napomena

Ukoliko se neki vrh ne nalazi opisan u potrebnom području, ne znači da ne postoji već ga još nisam opisao na adekvatan način. Uskoro...

 

O KORDUNU I BANOVINI

"Jeli ikad itko stao u Karlovcu?"  Ja nisam.

Karlovac, grad na četiri rijeke koji većina zaobiđe nervozno vijaduktom A1 autoputa prema moru, boreći se s hordom motoriziranih stranaca u utrci do Bosiljeva (jer nakon Bosiljeva nema gužve). U toj napetoj utrci po autoputu, rijetki zapaze značajnije vrhove planina koji se prostiru oko Karlovca prema Pokuplju i Kordunu.

Q: Zašto je tome tako?

A: Zato jer značajnih i istaknutih vrhova, vrijednih divljenja, ovdje nema!

Q: Dali to znači da ovo područje treba prekrižiti s planinarske to-do liste?

A: NE! Kvaliteta izleta se ne mjeri visinom planine i pogledom s vrha. To je važno, ali nije presudno za uživanje u prirodi i planini.

Područje Korduna i Banovine, iako zakinuti od značajnih vrhova, planinarima i domoljubima nudi mogućnost upoznavanja Hrvatske iz jedne druge perspektive. Oba područja su u svim stoljećima povijesti odigrala važnu ulogu zbog izuzetno važne strateške pozicije. Istaknuo bi ovdje dvije zanimljivosti: smrt posljednjeg Hrvatskog Kralja (naše krvi) na Gvozdu, i Zrinske gore i ruševina grada Zrin danas izumrle hrvatske velikaške obitelji.

Kordun reljefno predstavlja granicu - prijelaznu zonu između dinarskog planinskog područja (#14. Lika) i blažeg ravnog prostora Središnje Hrvatske. Prostor Korduna je pretežno brežuljkast s uzvisinama od 200 - 300m, a vrhunac dostiže na Petrovoj gori s visinom od 512m.

Banovina čini rubni prostor Panonske nizine jugozapadno od Sisačke posavine (područja uz rijeku Savu). Prostor Banovine je, slično kao Kordun, pretežno brežuljkast s prosječnom visinom od oko 300m, dok je najviši vrh Piramida 617m.

Dakle ako želiš stvarno upoznati Hrvatsku, i barem pokušati shvatiti zašto je toliki broj ljudi kroz povijest poginuo na tako malom i "nezanimljivom" području, onda stvarno moraš otići tamo i prošetati se kroz ta golema šumovita područja.

Ukoliko ti srce čezne za strmim usponima i spektakularnim pogledima - onda ovo područje nije za tebe. Idi dalje!

Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.