KORDUN: PETROVA GORA – ZELENA STAZA

Petrova gora: ruta po Zelenoj stazi

Kratka lagana zanimljiva staza kroz gustu šumu, uglavnom prihvatljivo markirana, nema značajnih pogleda (osim s zaključanog spomenika), hrana u domu Muljava IZVRSNA!

Spomenik - Veliki Petrovac

Info-PetrovaGora

Download

GPX-Download

Na samo 1:15h vožnje iz smjera Zagreba, Petrova gora se nalazi u predjelu Korduna, u takozvanoj politički uvijek osjetljivoj zoni Vojne krajine.

Da odmah nešto raščistim ovdje i sada, ja sam Hrvat. Volim Hrvatsku. Nemam porive pitati "đe si ti bio 91." niti su mi sve majice U ormaru crne! Volim istraživati Hrvatsku i ovim putem dijeliti s tobom njezine ljepote, ali i mane. Međutim ono što ne trpim su promoviranja političkih ideologija bilo od strane Srba, bilo od strane Rvatina. Probaj me daviti o tome kako si za dom spreman, ili kreni ispred mene po zidu šarati CCCC, u oba slućaja češ otkriti da je bol slabost koja napušta tijelo - vrlo sporo.

Želim biti biti potpuno jasan, bez prostora za dilemu ili raspravu, ako imaš vremena srati i filozofirati o politici, onda imaš i vremena planinariti. #planinarenjem_protiv_pametovanja

Povjesna činjenica je da se za vrijeme Vojne krajine dio oko Petrove gore sustavno naseljavao Srbima, a južnije dio oko Slunja Hrvatima. Dan danas na ovom području živi vrlo veliki broj Srba čak 25% prema popisu stanovništva iz 2001.

Mi Hrvati smo prepuni fobija. Od srba, cigana, pedera, pa do propuha. Ja to ne mogu promijeniti. Prvo pitanje koje sam dobio po povratku prvi put s Petrove gore je bilo "i jeli bilo Srba?".

Zašto nitko ne pita, jeli se dobro jede? Jeli ima pogleda?

Da, ima Srba. Ali, u oba posjeta ovom kraju nisam imao problema, niti sam se osječao ugroženo. Zašto? Prvo, zato jer svojom pojavom i izrazom lica tjeram malu djecu u plač, a munjama iz očiju tjeram druge planinare da naglo napuste stazu kojom se krećem. Drugo, zato što je ovo i dalje Hrvatska, moj ugroženi Rvatino koji si jedini put Hrvatsku istražio na eskurziji s osnovnom školom prije mnogo, mnogo godina.

Petrova gora je krasan mali izlet za planinare željne istraživanja i upoznavanja lijepe naše. Staza je lagana, šuma je stvarno lijepa, a hrana o kojoj će biti malo više rijeći kasnije - izvrsna. Samo zbog hrane se isplati posjetiti ovaj planinarski ne-atraktivni dio domovine

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.