NP RISNJAK: Horvatova – Medvjeđa vrata

NP Risnjak: Horvatova - veliki Risnjak - medvjeđa vrata

Naporan uspon vrlo lijepom Horvatovom stazom, pogled s vrha fantastičan, hrana u Schlosserovu domu fina, markacije dobre. Risnjak, jedan od najslikovitijih vrhova Hrvatske, izvrstan izbor za jednodnevni izlet.

Prema medvjeđim vratima

Info-Risnjak_Horvatova_Medvj

Download file: Horvatova-Medvjed.gpx

GPX-Download

Hrvatska posjeduje sve tri velike zvijeri Europe: medvjeda, vuka i risa. Međutim, ono što ljudi ne znaju da ris nije naš ris.

Postojao je jedan tamni period, ne tako davno, kada na ovom području nije bilo risova. Prema dostupnim informacijama, zadnji autohtoni ris je u Hrvatskoj viđen davne 1903. Godine, eto baš na Risnjaku. Punih sedam desetljeća je bilo potrebno dok se nije pokrenula ideja vračanja risa na područje susjedne Slovenije. U Siječnju 1973. godine se uspješno iz Slovačke dovode tri ženke i tri mužjaka, čiji se potomci šire i danas nastanjuju područje od Slovenije, preko Hrvatske do Bosne i Hercegovine. Autohtoni ris balkana je preživio jedino u Albaniji i području Crne gore.

Danas se vjeruje da postoji otprilike 60-tak jedinki risa u Hrvatskoj, a oko 120 – 130 ukupno na području Slovenije, Hrvatske i BiH-a. Broj je im je dalje u opadanju, a stručnjaci s ovih područja tvrde da ukoliko se krivolovom ubije još par ženki prijeti i ponovno izumiranje.

Kako možeš pomoči u očuvanju risa u Hrvatskoj?

Ovo je kopirani tekst sa stranice zaštite velikih zvijeri u Hrvatskoj. Poviri ovu stranicu OVDJE sutra na poslu (dok glumiš da radiš), a sada samo pročitaj iduće:

  • Imate li informaciju o mrtvom risu, obavijestite ovlaštenog vještaka za procjenu šteta od zaštićenih velikih zvijeri (vuka i risa).
  • Ukoliko ste vidjeli risa ili trag prisutnosti risa, zapišite što preciznije opis lokacije, ukoliko ste u mogućnosti fotografirajte i obavijestite nas o tome. (link)
  • O lokacijama zamki od krivolovaca i općenito o krivolovu, obavijestite lovnu inspekciju.
  • U slučaju štete na stoci, odmah kontaktirajte ovlaštenog vještaka za vaše područje.
  • Ilegalna odlagališta klaoničkog otpada mogu biti izvor opasnih zaraznih bolesti za ljude i životinje. Imate li informaciju o njima, odmah kontaktirajte područnu inspekciju zaštite okoliša.

KONTAKT

 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


 

Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.