PAPUK: Jankovac – Č. vis – Lapjak – Velika

Papuk: ruta Jankovac - Češljakovački vis - Lapjak - stari grad - Velika

Spuštao se ili uspinjao rutom preko Veličkog starog Grada, Tauberovih stijena i vrha Lapjak, atraktivnost je zagarantirana! Nakon Mališćaka, Ivačke glave i Jankovca, mislio sam da me središnji Papuk ne može više iznenaditi ili oduševiti. Bio sam, u krivu…

Velički stari grad

Info-Jankovac_ČVis_Lapjak

Download file: Jankovac-Čvis-Velik.gpx

GPX-Download

Mislim da riječima ne mogu dovoljno nahvaliti središnji Papuk kao obavezno mjesto posjeta za svakoga istinskog zaljubljenika u prirodu. Ovo nije Gorski kotar, ovo nije Velebit, pomiri se odmah s time. Ovo je Papuk, a Papuk ima dušu. I unatoč tome što nema niti jedan vrh iznad 1000m, Papuk to nadoknađuje jednim posebnih šarmom.

On je kombinacija guste šume, atraktivnih pogleda, najluksuznijeg planinarskog doma (Jankovac), dobro očuvane povijesti – Velički stari Grad, jedinstvenog vodopada Slap skakavac, najbolje uređenog planinarskog skloništa Mališćak, uzbudljive Tauberove stijene, vrhunski markirane staze… i naravno Geopark – jedini u Hrvatskoj.

Ja ne znam što bi više čovjek trebao poželjeti od prirode, a da toga nema na Papuku.

Današnji izlet je nastavak dvo-dnevnog izleta po Papuku. Prvi dan je bio uspon iz Velike preko Ivačke glave do Jankovca, i obilazak Jankovca koji me toliko dojmio da sam ga opisao kao poseban izlet. Linkovi OVDJE i OVDJE

Danas se spuštamo natrag do Velike preko Češljakovačkog Visa, Lapjaka i starog Veličkog grada.

Ruta je svakako moguća i u suprotnom smjeru!

Ako bi me pitao koja je bolja ruta iz Velike do Jankovca, ova ili preko Ivačke glave – ne znam što bi ti rekao. Obje su super na svoj način. Možda je ona preko Ivačke lakša za uspon od ove, ali ova ima... odaberi bilo koju nečeš faliti.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za tjeskobu i adrenalin, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da rećeš FUCK-IT, vrijeme je za planinarenje.

#HighOnSteep

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.