PAPUK: Petrov vrh – Vrani kamen – Crni vrh

Papuk: PL dom Petrov vrh - Petrov vrh - Vrani kamen - Crni vrh i natrag

Petrov vrh – Vrani kamen – Crni vrh na zapadnom Papuku. Ruta koja se može opisati samo kao vrlo duuuuga šetnja kroz šumu bez upečatljivih pogleda. Ukoliko mrziš strme uspone, penjanje po stijenama, panoramske poglede, onda je ovo izlet kao stvoren za tebe! U protivnom, idi bilo gdje drugo.

Crni vrh

Info-PetrovVrh_CrniVrh

Download file: PetrovVrh_CrniVrh.gpx

GPX-Download

 

Član obitelji: Kako je bilo na zapadnom Papuku? Na Petrovom i Crnom vrhu?

Ti: Pa… bilo je ok

(tišina u prostoriji jer se nema što dalje dodati)

 

Papuk se proteže u smjeru istok zapad gotovo 80km. Na istoku bez jasne granice prelazi u Krndiju. Zapadni dio se smatra područje između Daruvara i Zvečeva sa dva odvojena planinska hrpta, južnim i sjevernim. Južni je manje zanimljiv zbog nedostatka planinarskih objekata. Na sjevernom hrptu koji se proteže duljinom oko 25km nalaze se dvije kontrolne točke HPO-a: Petrov vrh i Crni vrh koji su bili destinacija današnjeg izleta.

Dok se nakon posjeta središnjem Papuku nisam mogao, niti znao, ugasiti od doživljaja i uzbuđenja od Jankovca pa sve do Tauberovih stijena, isto ne mogu reći za zapadni Papuk. Razlog tome je nesretna kombinacija više faktora u isto vrijeme:

  • jedna jedina staza po hrptu do Crnog vrha i natrag, ne postoji mogućnost kombiniranja kružne povratne rute
  • staza većim dijelom razvaljena od strane Hrvatskih Šuma koji koriste planinarsku stazu za izvlačenje trupaca iz šume
  • gotovo 8h hoda kroz šumu, većinom po šumskoj cesti (razvaljenoj) bez upečatljivih vidika
  • pogled sa Crnog vrha ograničen i ne pretjerano atraktivan
  • hrane na stazi nema

Moram biti brutalno iskren ovdje, ukoliko imaš slobodan vikend i prošao si sve što se da proći u Hrvatskoj onda otiđi na zapadni dio i uživaj u dugoj šetnji kroz šumu. U protivnom, ne bi baš od srca preporučio ovaj dio Papuka kao destinaciju nezaboravne atraktivnosti. To će još neko vrijeme zadržati središnji Papuk.

Ipak, ne može baš svaki izlet biti lud i nezaboravan...

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za tjeskobu i adrenalin, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da rećeš FUCK-IT, vrijeme je za planinarenje.

#HighOnSteep

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.