PSUNJ: Strmac – Gradina – Brezovo polje – Božikovac – Strmac

PSUNJ: Strmac - Gradina - Brezovo polje - Božikovac - Strmac

Opasnost Mine! Držati se markiranih staza. Ne postoji odgovarajući planinarski zemljovid Psunja. S vrha planine nema značajnih vidika. – yeeaaah, good times ahead! Da li se unatoč svemu isplati posjetiti Psunj? Apsolutno DA!

Psunj

Info-Psunj_BrezovoPolje

Download file: Strmec-Brezovo_polje.gpx

GPX-Download

 

Safe sex, safe music, safe clothing, safe hair spray, safe ozone layer. Too late! Everything that's been achieved in the history of mankind has been achieved by not being safe. - Lemmy Kilmister

 

„Psunj, planina s najvišim vrhom u Slavoniji - Brezovo polje 984m, s kojeg nema pogleda jer je u sred šume; do kojeg vodi par markiranih staza kroz minirano područje; planina za koju ne postoji odgovarajući planinarski zemljovid.“

Ovakvi i njima slični opisi se uglavnom mogu naći unutar dostupnih opisanih ruta Psunja na internetu. Što je prava šteta jer nisu uopće u koraku sa stvarnosti. Prema njima jedini legitimni razlog posjeta Psunju je da se pokupi Žig HPO-a (Hrvatske Planinarske Obilaznice) na vrhu Brezovo polje.

Slavonija se, u planinarskom smislu, teško može nositi s većinom ostalih planinskih područja lijepe naše. Demoralizirajući opisi planine poput onog gore ne pomažu, ne hrane ljude željom i idejom o nezaboravnom provodu po istoj. Zašto bi netko na temelju takvog opisa odlučio proputovati stotinjak ili više kilometara? Za iste troškove puta i vremena može se posjetiti čudo atraktivnih lokacija po Gorskom kotaru ili Velebitu.

Slavonija nema mnogo planina, ali ono što ima je itekako vrijedno posjeta. Psunj je miniran, to je istina, pa što onda?? Dobar dio južnog Velebita je također miniran, a ljudi ga i dalje obilaze. S pozitivne strane medalje ovdje nećeš sresti neke od urbanih hipstera koji zagađuju društvene mreže sa hashtagovima tipa: #čišćenje_tijela #energija #život_je_lijep nakon što su osvojili planinu automobilom... Život stvarno može biti lijep, ukoliko ne sretneš niti jednog od njih.

Psunj zemljovid

Nema zemljovida? LAŽ! (23.02.2019. update - zemljovid sada postoji)

Nedaleko od planinarske kuće Strmac, kod mosta pored parkirališta postoji veliki i detaljan zemljovid Psunja u izradi HGSS-a. Namjerno sam ostavio sliku u visokoj rezoluciji kako bi je Ti mogao snimiti i isprintat, jer istu kartu nisam uspio naći na HGSS-ovoj web stranici u trenutku pisanja ovog članka. Važno je spomenuti  da većina staza sa zemljovida NE-postoji ucrtano na topografskim kartama koje koristim putem mobitela za planinarenje. To nije ohrabrujuće, uzimajući sve elemente u obzir, ali samo može potvrditi da se za vrijeme kretanja po planini čovjek mora moći i znati koristiti svim raspoloživim sredstvima.

Fizički opipljiv zemljovid i elektronska GPS navigacija idu ruku uz ruku kao seks i čokolada. I jedno i drugo je zasebno dobro, ali zajedno je najbolje.

Nema pogleda s vrha? Istina, ali sa same staze, s vršnog hrpta se otvaraju široki i vrlo lijepi vidici prema jugu i planinama BiH-a.

Staze su dobro, na mjestima i izvrsno markirane zahvaljujući radu i trudu HPD Strmac. Od Strmca, kojeg preporučujem kao polaznu točku izleta, do vrha vodi više različitih staza. Kojom god da kreneš čeka te mjestimično vrlo strm i jak uspon, ipak ne treba zaboraviti da je Brezovo polje najviši vrh Slavonije 984m do kojeg se moraš popeti s parkirališta kod Strmca na 320m visine.

U galeriji slika je opisana samo jedna od mogućih i sigurnih kružnih staza po Psunju. Pa krenimo. 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za tjeskobu i adrenalin, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da rećeš FUCK-IT, vrijeme je za planinarenje.

#HighOnSteep


UPDATE 23.02.2019.

Od moga posjeta Psunju stvari su se malo promijenile i g. Tiho je našao vremena i volje da ukaže na neke detalje u vezi staze za koje nisam znao – vrijedan komentar prenosim ovdje skoro u cijelosti:

Staza preko Gradine trenutno je na čekanju, markacija još koliko toliko drži, a u onom dijelu nakon šumske ceste (gdje si skrenuo prema Šibljaku) je bila dosta šumarijskih aktivnosti tako da zapravo ne znam što će biti s tom stazom.

Dio staze uz Šibljački potok je dio staze koja je prošle godine (2017. Siječanj) ugašena, a novo uređena ide hrptom Šibljaka. Na nju si izašao kad si naišao na nove markacije.

GSS-ova karta je sada dostupna i na webu, ali i besplatno preko aplikacije Avenza maps. Tragovi i opisi su sada na info.hps.hr

Ovakvi konstruktivni komentari su od neizmjerne pomoći i slobodno komentiraj bilo koji izlet ako znaš nešto što ja ne znam.  


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.