PD Prpa – Kiza – Žuti Kuk – Vranji Kuk – PD Prpa

Dom Prpa - Kiza - Žuti Kuk - Vranji Kuk - Dom Prpa

Slikoviti niz vapnenačkih stijena koje izranjaju iz zelenoga mora dabarskih šuma u pravilnom obliku u dužini od oko 10km usporedno s obalom, ostavljaju promatraču dojam da se ovdje radi o kralježnici neke prethistorijske nemani danas znanoj još kao i Velebit, gdje su vrhovi današnjeg izleta Kiza, Žuti kuk i Vranji kuk samo neki u nizu kralježaka čitave kičme imena Dabarski kukovi.

Kiza Žuti kuk Vranji kuk

Slika - Pogled sa Badnja na Kizu (desno) Žuti kuk (sredina) i Vranji kuk (lijevo)

Info-Kiza 

Download

GPX-Download

 

Pitanje koje se nameće samo od sebe je: Postoji li staza uzdužno po grebenu i svima kukovima?

Odgovor: DA i NE.

 

Dabarski kukovi

Dabarski kukovi se vežu za usko područje srca srednjeg Velebita čije se vapnenačke stijene poput kralježnice provlače pravilnom linijom u duljini od oko 10km od Baških Oštarija usporedno s obalom prema sjeveru. Istaknuti kameni vrhovi, kralješci kičme, su s vremenom dobili imena a veći dio njih je u “donjoj“ skupini, od Dabarske kose do Baških Oštarija, spojen atraktivnom uzdužnom stazom koja uvelike prati vršni greben.

Iako se radi o samo 10km ukupno zračne linije, vrlo je neozbiljno razmišljati o prolasku svih kukova u jednom potezu, u jednom danu. Kretanje po grebenu je atraktivno i uzbudljivo ali ujedno i vrlo sporo te iscrpljujuće. Iz svega navedenog je bolje kukove razbiti u više cjelina, u više izleta.

  1. OVDJE-klikni. (Ljubičko brdo – Kuk od Karline plane)
  2. OVDJE-klikni. (Široki kuk – Butinovača)
  3. OVDJE-klikni. (Bačić kuk)
  4. OVDJE-klikni. (Grabar - Pečica - Kiza)

 

Kiza - Žuti kuk - Vranji kuk

Današnji izlet je druga od ukupno četiri etape po Dabarskim kukovima. Nastavljam skoro tamo gdje sam stao zadnji put, dalje po grebenu preko Kize, Žutog kuka i Vranjeg kuka do Škrbine odakle će uslijediti spust natrag u Oštarije. Grabar i kuk od Pećice, koji su ostali zanemareni između prve i druge etape, će biti posebno odrađeni u bližoj budućnosti. Današnja ruta je prihvatljivo kondicijski teška, zahtjeva penjačku vještinu - pogotovo pri finalnom usponu na vršnu stijenu Kize (uspon nije obvezan ali se isplati), te zbog atraktivnosti i jedinstvenih prirodnih ljepota svakako ulazi u kategoriju MUST-HIKE izleta.

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.