B. Oštarije – Ljubičko b. – Kuk od Karline plane – Kamenica – B. Oštarije

Velebit: B. Oštarije - Filipov kuk - Ljubičko brdo - Kuk od Karline plane - izvor Kamenica - B. Oštarije

Ljubičko brdo, vrh s kojeg se pružaju fantastični i nezaboravni vidici na sve strane srednjeg i južnog Velebita, te velikog dijela like. Ruta preko kuka od Karline plane i pogled na Dabarske kukove zadiviti će atraktivnošću čak i one najrazmaženije i Baške Oštarije mentalno ugravirati kao mjesto koje mora posjetiti još koji put.

Ljubicko brdo

Slika - pogled na Ljubičko brdo sa vrha Sladovačkog brda

Info-LjubičkoBrdo

Download

GPX-Download

 

Čovjek nije umro sve dok ga se ne zaboravi – Vlado Prpić

Vlado Prpić – Prpa, samotnjak, graditelj i vlasnik jedinstvenog planinarskog doma na Baškim Oštarijama zasigurno je poznat, barem po usmenoj predaji, planinarima početnicima a i onima koji će to tek postati. U 70-setim godinama života, sada već sijede kose i brkova, ovaj karizmatični gorštak i dalje neumorno odolijeva buri i snijegu u svome domu na sudaru južnog i srednjeg Velebita. Nepisano pravilo kaže nisi bio na Oštarijama ako se nisi javio Prpi. Ako jedan život nije dovoljan za Velebit, jedna knjiga nije dovoljna za Prpu. Ali to ne znači da se u barem par rečenica ne može istaknuti ono što ovog čovjeka čini posebnim i omiljenim među planinarima.

Koliko mi moje manevarske vještine dozvoljavaju, izbjegavam u širokom krugu poskoke i okorjele iskusne planinare. Katkad mi se čini da su poskoci manje otrovni od ovih drugih. Okorjeli planinari imaju gadnu naviku – potrebu impresionirati svih u njihovoj blizini gdje su oni bili, kako je to bilo teško, koliko su oni važni i posebni. Žive za to priznanje mlađih ili manje iskusnih kolega.

Ti - ja - svi patimo od potrebe za priznanjem. To nije nužno loše, kompetitivni smo, ambiciozni, želimo postići nešto, život je natjecanje i moramo pobijediti. Ono što je beskrajno iritirajuće kod okorjelih planinara što oni u glavi i dalje nisu shvatili da su pobijedili, da su postigli status poštovanja, da nema potrebe za nesigurnošću i konstantnim dokazivanjem i traženjem pažnje.

5 minuta s Prpom je dovoljno da čovjek osjeti dubinu njegove skromnosti. Kada priča o usponima, vrhovima ili stazama, razgovor je jednog drugog tona. On ne priča da bi zadivio, on priča da bi poučio ili upozorio. Tekstom je teško to dočarati, ali čovjek može osjetiti energiju i ljubav prema planini kako zrači iz njega. Kada mi mladi prepričavamo našu avanturu od prije dva dana oči mu sjaje od zanimanja, on je prati i upija svaki detalj, vidi se da je proživljava s nama – jer je on tamo bio više nego jednom i suosjeća s našim veseljem ili boli.

Okorjeli planinari nemaju tu vrlinu, tu sposobnost da poslušaju priču do kraja a da te ne prekinu, da ne započnu svoju priču na identičnom području s dramatičnijim finalem. Ali zato okorjeli planinari nikad nisu i nikad neće biti Prpa, a kada ih ne bude bilo – nitko neće za njima plakati, a Prpu će se pamtiti naraštajima.

Moralna poruka: nemoj biti nesigurna pizda s neizlječivom potrebom za dokazivanjem. Radi ono što voliš, svojim primjerom vodi i potakni druge na isto. Ako je netko jučer ispenjao svoju prvu u životu Medvednicu, poštuj ga i podrži kao da je osvojio Sveto Brdo – jer njemu u ovom trenutku Sljeme je kao Sveto Brdo.

*01.11.2019. dodatak*

Na žalost Prpa više nije sa nama. Kroz svoj rad i trud dao je mnogo Velebitu i svim ljubiteljima planina, te ostavio neizbrisivi trag u povijesti i srcima brojnih koji su imali priliku noćiti u domu pod Basačom. Neće biti zaboravljen.

 

Dabarski kukovi

Dabarski kukovi se vežu za usko područje srca srednjeg Velebita čije se vapnenačke stijene poput kralježnice provlače pravilnom linijom u duljini od oko 10km od Baških Oštarija usporedno s obalom prema sjeveru. Istaknuti kameni vrhovi, kralješci kičme, su s vremenom dobili imena a veći dio njih je u “donjoj“ skupini, od Dabarske kose do Baških Oštarija, spojen atraktivnom uzdužnom stazom koja uvelike prati vršni greben.

Iako se radi o samo 10km ukupno zračne linije, vrlo je neozbiljno razmišljati o prolasku svih kukova u jednom potezu, u jednom danu. Kretanje po grebenu je atraktivno i uzbudljivo ali ujedno vrlo sporo te iscrpljujuće. Iz svega navedenog je bolje kukove razbiti u više cjelina, u više izleta.

  1. OVDJE-klikni. (Kiza – Žuti kuk – Vranji kuk)
  2. OVDJE-klikni. (Široki kuk – Butinovača)
  3. OVDJE-klikni. (Bačić kuk)
  4. OVDJE-klikni. (Grabar - Pečica - Kiza)

 

Ljubičko brdo i Kuk od Karline plane

Današnji izlet, prva etapa, je kružna ruta s Baških Oštarija na Ljubičko brdo s usponom uz Filipovov kuk, preko Kuka od Karline plane (najvišeg kuka Dabarskih kukova) ispod Medvjeđeg kuka do Kamenice i natrag u Oštarije. Ruta je umjereno naporna do teška, zahtjeva neku penjačku vještinu - ali ne preveliku, i nedvojbeno ulazi u kategoriju MUST-HIKE izleta.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.