PD PRPA – Široki Kuk – Butinovača – Badanj zap. vrh – PD PRPA

PD PRPA - Široki Kuk - Butinovača - Badanj zap. vrh - PD PRPA

Treća etapa po Dabarskim kukovima, od Škrbine do Butinovače, ne ulazi u kategoriju MUST-HIKE izleta ali objektivno zaslužuje maksimalni broj bodova zbog atraktivnosti i slikovitih pogleda koji se pružaju u više navrata sa staze. U odnosu na prve dvije etape, ovaj izlet je fizički lakši, vremenski kraći i zahtjeva značajno manje pentranja po stijenama što ga čini idealnim za pojedince koje žele okusiti čaroliju kukova bez previše rizika ili napora.

Prema Butinovači

Slika - Pogled istočno prema Žutom kuku i Kizi za vrijeme uspona na vrh Butinovače

Info-Širokiku 

Download

GPX-Download

 

It must be pretty cool to be you - Descendents

 

Svako toliko, u prosjeku jednom mjesečno, netko zdrav i sposoban mi kaže:

Blago ti se, baš ti zavidim na tvom životu. Ja bi isto volio tako kao i ti, ali…

Dok mi takve riječi laskaju i gode, kratkotrajno se osjećam važan i poseban, emocionalna euforija kako dođe još brže i prođe, a ja se pitam na čemu to točno mi netko zavidi?

Ja nemam dinamičan i uzbudljiv život kao što to možda izgleda na društvenim mrežama. Kao i ti, ja sam isto kronično neispavan, radim katkad i dva posla dnevno preživljavam Rvatsku, dnevno u prometu za volanom vježbam i do 1h tehniku dubokog disanja, govorim sebi da treniram redovito, fantaziram da se hranim zdravo, a na kraju dana nastojim imati vremena ali još važnije volje za one beskrajne igrice koje cure igraju ne gubeći s vidika razlog zašto to radim. Nakraju se trudim bar jednom mjesečno pospremiti moju utvrdu mira da ne liči na vučju jazbinu – više na špilju sa stilom. Ja sam prosječan kao i Ti, ali...

...ali ono što se ja ne dam je jebat da slobodno vrijeme provodim negdje gdje ne želim biti. Postoji granica gdje povlačim crtu. Ja znam glasno reći NEĆU!

krstitke, krizme, rođendani, beskonačne kave, Shopping-Centri, šetnje za rukicu po Jarunu ili nedo Bog većeg terora od svadbi...

Ako je to ono na čemu mi se zavidi, na kontroli nad slobodnim vremenom, onda najdraži čitatelju idući put kada se nađeš u situaciji da bi htio ići negdje gdje ti želiš ići, da bi htio raditi nešto što ti želiš raditi, a oni te obeshrabruju, sputavaju i koče... ispruži stisnutu šaku i odapni odlučno prst, nasmiješi se. Imaš moju blagoslov i zapamti da nije lako biti *grez, ali i to ima svoje prednosti.

*Grez – grub, nedorađen, sirov… korisiti se lokalnom govoru uglavnom u Dalmaciji i krajnjem jugu

Nemoj mi zavidjeti. Nemoj biti ja. Ja želim da ti budeš TI. Što te koči da urediš slobodno vrijeme onako kako tebi odgovara u danoj situaciji i mogućnostima. Ako to znači samo 2h dnevno, onda je to 2h više od svih onih kojima drugi diktiraju život i obaveze. Tih 2h planinari, čitaj, slušaj glazbu - širi vidike. Ostavi se televizije i igrica, to je rak za um i tijelo. Ako nemaš ni minute dana za sebe, vrijeme je da objektivno razmotriš situaciju, i kreneš slati pojedince u rodno mjesto odakle su stigli.

Tvoj život je upravo sada… kreni!

 

Dabarski kukovi

Dabarski kukovi se vežu za usko područje srca srednjeg Velebita čije se vapnenačke stijene poput kralježnice provlače pravilnom linijom u duljini od oko 10km od Baških Oštarija usporedno s obalom prema sjeveru. Istaknuti kameni vrhovi, kralješci kičme, su s vremenom dobili imena a veći dio njih je u “donjoj“ skupini, od Dabarske kose do Baških Oštarija, spojen atraktivnom uzdužnom stazom koja uvelike prati vršni greben.

Iako se radi o samo 10km ukupno zračne linije, neozbiljno je pomišljati o prolasku svih kukova u jednom potezu, u jednom danu. Kretanje po grebenu je atraktivno i uzbudljivo ali ujedno vrlo sporo te iscrpljujuće. Iz svega navedenog je bolje kukove razbiti u više cjelina, u više izleta.

  1. OVDJE-klikni. (Ljubičko brdo – Kuk od Karline plane)
  2. OVDJE-klikni. (Kiza – Žuti kuk – Vranji kuk)
  3. OVDJE-klikni. (Bačić kuk)
  4. OVDJE-klikni. (Grabar - Pečica - Kiza)

 

Široki kuk i Butinovača

Današnji izlet je treća od ukupno četiri etape po Dabarskim kukovima. Nastavlja se upravo tamo gdje je završila druga etapa, kod Škrbine ispod Vranjeg kuka, dalje po grebenu do manje istaknutog središnjeg Širokog kuka s kojeg se pruža dobar pogled na obje strane kralježnice. Od Širokog kuka slijedi malo jači uspon po ljutom kršu do Butinovače s koje se pak pruža jedan sasvim drugačiji i interesantan pogled prema Ravnom dabru, Bačić kuku i nizu vrhova uz Premužićevu stazu.

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.