Velebit: Basača – Kubus – Sladovačko – Veliki Sadikovac

Velebit: PRPA - Basača - Kubus - Jelarje - Sladovačko brdo - Veliki Sadikovac - Takalice

Sudar srednjeg i južnog Velebita, ruta preko četiri vrha s punim panoramskim pogledima, jedan bolji od drugog, sve to unutar 10km ukupne duljine i 6h hoda!

Prema Kubusu s Basače

Info-Kubus_Veliki_Sadikovac

Download

GPX-Download

Bilo bi krajnje neozbiljno pričati o izletu po Oštarijama, a da se bar na trenutak ne spomene gorštak Vlado Prpić – Prpa, vlasnik karizmatičnog i vrlo pristupačnog privatnog planinarskog doma na Baškim Oštarijama, živuća legenda, simbol i ikona Velebita, prijatelj planinara.

Koliko god ja htio sada više pričati o tome jedinstvenom čovjeku, ovdje se moram posvetiti izuzetno atraktivnom jednodnevnom izletu sa Baških Oštarija (kojeg nam je osobno Prpa preporučio – a kojeg nema opisanog u niti jednom vodiču kojeg posjedujem).

Ruta koja po stjenovitom grebenu, kosi i hrptu prolazi preko tri manja ali atraktivna vrha, sve do finalnog i najspektakularnijeg vrha Veliki Sadikovac, jednog od najslikovitijih vrhova Velebita (prema novijem vodiču u mome posjedu).

Polazna točka je sa 935m nadmorske visine, a najviši vrh je na 1286m. Ocjena teškog slijedi uslijed višestrukog uspinjanja i spuštanja sa četiri vrha, hodanja po mjestimice kršnom grebenu i uspinjanja kroz bukovu prašumu. Uzbudljivo!

Spust od zadnjeg vrha Velikog Sadikovca, na nagovor Prpe, smo odradili do prijevoja Takalice na cesti Gospić – Karlobag na samom ulazu u Baške Oštarije pored kojeg ima dovoljno mjesta za parking automobila.

ZAŠTO OVO GOVORIM?

Prijevoj Takalice (proširenje pored ceste na zadnjoj fotografiji albuma) čini početnu točku najlakšeg i najbržeg uspona na Veliki Sadikovac (cca 1:30h). Staza je dobro markirana i ne pretjerano zahtjevna. Ukoliko se odlučiš za tu varijantu, imaj na umu da ćeš ostati zakinut za ova ostala tri vrha koja, istina, nisu u sustavu HPO-a, ali jesi li tu da skupljaš pečate ili da uživaš u jedinstvenom krajoliku – sudaru južnog i srednjeg Velebita?

VAŽNO!

Moram napomenuti jednu sitnicu. Budući da se ovom rutom spuštaš na cestu, do polazne točke izleta kod Planinarskog doma Prpa (i parkiranog automobila) ima 4km hoda po asfaltu.  Ali što je to jednom pravom planinaru pustolovu koji hrabro kroči među zvijerima i ostalim beštijama po Velebitu? 4km po ravnome je malo jače zagrijavanje.

(U našem slučaju, mi smo imali dogovoren prijevoz autom natrag do Prpe, do hladne pive i roštilja – koji šupci) #da_je_bar_više_ovakih_dana 

*01.11.2019. dodatak*

Na žalost Prpa više nije sa nama. Kroz svoj rad i trud dao je mnogo Velebitu i svim ljubiteljima planina, te ostavio neizbrisivi trag u povijesti i srcima brojnih koji su imali priliku noćiti u domu pod Basačom. Neće biti zaboravljen.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.