Velebit: Mala Paklenica – Ivine vodice

Velebit: Mala Paklenica - Njive Lekine - Ivine vodice

Objektivom teško ulovljiva, riječima još teže opisiva, teška i opasna ali jedinstvena u atraktivnosti, ruta uspona kroz Malu Paklenicu ostavlja neizbrisivu uspomenu u sjećanju i čežnju u srcu za ponovnim susretom.

Klanac Male Paklenice

Info-MalaPaklenicIvineVodice

Download

GPX-Download

U svakoj dobroj priči postoji balans, postoji negativac na glavnog junaka, postoji sraz civiliziranog i krajnje divljeg, postoji ravnoteža između dobra i zla. I dok je Velika Paklenica top destinacija tisuće turista, Malu Paklenicu posjete tek pokoji odvažni. Na samome ulazu stoji velika lako uočljiva tabla sa jasnom porukom posjetiteljima.

Kažu da se otrov čuva u maloj bočici, ali isto vrijedi i za govno za analizu. Mala Paklenica nije niti jedno. Ona je ravnoteža pitomoj Velikoj Paklenici, ona je sve ono što Velika nije! Iako u imenu stoji „Mala“, nemoj da te to zavara, ona je samo manja od Velike, ali ni po čemu nije slatka i bezopasna.

Od parkirališta i ulaza do kraja klanca postoji 4 kilometra skakanja po stijenama, mjestimičnih uspona na sve četiri, penjanja uz sajle, a osim u doba žestokih ljetnih vrućina tu je i konstanto preskakanje preko potoka. Za prolaz kroz klanac normalnim tempom treba izdvojiti od 3 – 3:30h. Da, dobro si pročitao 3h za 4km udaljenosti tijekom koje se prevaljuje malo manje od 500m visinske razlike.

Mala Paklenica služi kao izvrsna alternativa iskusnim planinarima koji se, umjesto kroz prenapučenu Veliku Paklenicu, odluče od Selina uspeti na najviše vrhove Velebita (Vaganski i Sveto Brdo). Ruta je izuzetno teška u ljetnim mjesecima kada postoji vrlo visoka mogućnost od dehidracije. Zima nije ništa bolja, jer kroz korito klanca teče potok, a skakanje po zaleđenim stijenama može završiti spektakularno loše. Vjerojatno je najbolje ići u kasno proljeće ili ranu jesen, nikako za vrijeme kiše jer tada kroz klanac teče prava bujica i kretanje uzvodno je gotovo nemoguće.

Treba imati na umu da tek nakon probijanja kroz klanac kreće pravi seks, žestoki uspon iz korita na greben. Popularna destinacija obje rute (kroz Malu i Veliku Paklenicu) su sklonište Ivine vodice na 1250m nadmorske visine. Od skloništa se idući dan, uz određenu dozu napora, jednostavno može stići do Vlaškog grada, vrha Sveto Brdo ili Vaganskog vrha.

Nakon svega navedenog, legitimno pitanje bi bilo: zašto bi itko htio ići kroz Malu?

Pa, odgovor povuci sam nakon što proletiš kroz informativnu i poučnu galeriju slika rute od ulaza u Malu Paklenicu do skloništa Ivine vodice.. 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.