Velebit: Starigrad – Velika Paklenica – PD Paklenica

Velebit: Starigrad - Ulaz NP - Velika Paklenica - PD Paklenica

Pitoma, lijepo uređena, jedinstvena u ljepoti, malo jača višesatna šetnja kroz klanac Velike Paklenice ispuniti će dušu i elektroničke uređaje slikama dobrog provoda i atraktivnim fotografijama kakve priliče ljepotama jednog nacionalnog parka. Svakako mjesto vrijedno posjeta!

Velika Paklenica sa prijevoja Buljme

Info-VelikaPaklenica-dom

Download

GPX-Download

Hrvatska posjeduje osam područja pod zaštitom nacionalnog parka, od čega su čak tri planine, od kojih su čak dva na Velebitu. NP Risnjak, iako posjeduje jedan od najslikovitijih vrhova Hrvatske, status nacionalnog parka nije dobio na račun neviđene ljepote, već prvenstveno zbog jedinstvene flore i faune na tako malom području. Slikoviti vrh je samo šlag na tortu posjetitelja. Međutim što je s Paklenicom, zašto je područje Velike i Male Paklenice proglašeno 1949. nacionalnim parkom?

Tekst preuzet sa „Nacionalni park PAKLENICA“ zemljovida Parka prirode Velebit 


Na cijelom prostoru Velebita, od Senja do rijeke Zrmanje, područje NP Paklenica jedno je od najatraktivnijih prirodnih i turističkih predjela Velebita. U širem smislu to se odnosi i na prostore sjeveroistočnog Mediterana.

Velebit, kao dio Dinarida, prostor je jedinstvenog krša koji se osebujno ističe na primorskoj strani masiva. Svoju vrhunsku ljepotu u oblicima krša postiže upravo u parku kao i na njegovim rubnim predjelima oko Stapa, preko Bojinca do Tulovih greda. Velebit je jedino u tom primorskom dijelu izgubio kontinuitet cjeline padine, u prodorima Velike i Male Paklenice, čije doline dostižu sve do visinske zone, najviših vrhova Južnog Velebita.

Kroz ta dva prodora teku jedini potoci primorskog dijela Velebita, čije vode crpe svoju snagu iz najviših velebitskih vrhova. U tom prostoru dvaju prodora, s naknadnim proširenjem na najviše vrhove Sveto Brdo i Vaganski vrh, i predjele Bojinca, smjestio se Nacionalni park Paklenica.

Prirodni prostor parka, uz najizrazitije primjere ljutog krša u kojem se isprepliću škrape, dolci, kameni obelisci i kamenjarski travnjaci, primjer je ekološke ravnoteže u koju se uklopio vegetacijski sadržaj. Šume crnog bora, bukve, bijelog i crnog graba, prostorni visinskih livada trave, mnogobrojne cvjetne vrste, mnogo endemskog značaja, pružaju utočište životinjama i pticama.

Eto, to je razlog da se taj dio Velebita svrsta u najviši rang zaštite – NACIONALNI PARK


Budući je Velebit izuzetno veliko područje za opisivanje, današnji izlet će se ograničiti isključivo na prolaz kroz klanac Velike Paklenice do planinarskog doma Paklenica. Dom se nalazi na 480m visine, i točno na križanju više staza od kojih jedna vodi na sklonište Ivine vodice i dalje na Sveto Brdo, druga na sklonište Struge i Vaganski vrh, treća na Veliko Rujno i dalje na Stap.

Svi putovi vode kroz Rim (PD Paklenicu), a biti će opisani u drugim izletima po Južnom Velebitu. Danas ćemo se dragi čitatelju posvetiti ljepotama i zanimljivostima Velike Paklenice, detaljnije u galeriji slika. 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.