Velebit: Velika Paklenica – Anića kuk – Velika Paklenica

Velebit: Parking Velike Paklenice - Anića kuk - parking

Anića kuk bez dvojbe najznamenitija stijena u Hrvatskoj, oaza za alpiniste i penjače. Do vrha za planinare vodi jedna jedina strma, teška, ali izuzetno atraktivna staza. Pogled s vrha u bilo kojem smjeru spektakularan. Pogled s vrha na klanac Velike Paklenice, riječima teško opisiv. Velebit tradicionalno maksimalni broj bodova za atraktivnost.

Anića kuk 712m

Info-Paklenica_AnicaKuk

Download

GPX-Download

Penjali se ili spuštali s prijevoja Buljme, sjedili na Svetom brdu, prolazili koritom Velike Paklenice gotovo je nemoguće ne uočiti stijenu čija sjeverozapadna strana poput oštrog noža para nebo iznad Velebita. Riječ je naravno o glasovitom Anića kuku, top destinaciji kako domaćih tako i stranih alpinista i penjača.

Dva puta sam imao priliku proći kroz klanac Velike Paklenice. Prvi put sam bio van sebe od ljepote i užitka. Drugi put sam se opet divio, međutim euforija je bila nešto manja i uspio sam se posvetiti više pažnje manjim detaljima uz stazu. Slično je bilo kao kad ispočetka čitaš dobru knjigu, ili gledaš ponovo filmski klasik. Drugi put ne žuriš kroz stranice i radnju jer znaš kako će priča završiti. Drugi put si u stanju uzeti vremena i usmjeriti pažnju na sitne detalje koje čitavu priču čine još bogatijom, dubljom.

Prvi put kad sam prolazio, vidio sam ogromnu stijenu koja se svom silinom izdigla iz zemlje i pohlepno plijeni pažnju turista, planinara i penjača. Slikao sam je i produžio dalje. Drugi put sam znao o čemu se radi, znao sam tko je ta stijena i zašto je prati slava, znao sam njenu priču, znao sam da se iza njenog lijepog lica krije opasnost, katkad i smrt. Slikao sam je opet i produžio dalje.

Dva mjeseca kasnije, drugi put iste godine, našao sam se ponovo na ulazu u Veliku Paklenicu. Vremenski uvjeti dobri, vidljivost savršena, kondicija na vrhuncu. Anića kuk 712m stijena do čijeg vrha vodi samo jedna vrlo naporna i strma planinarska staza će dobiti svoje mjesto na listi izleta, a u galeriji slika doznaj koliko je ona stvarno teška za osvojit. 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za tjeskobu i adrenalin, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da rećeš FUCK-IT, vrijeme je za planinarenje.

#HighOnSteep


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.