Mazinski prijevoj – Kremen – Mazinski prijevoj

Mazinski prijevoj - Kremen - izvor Klapavica - Mazinski prijevoj

Kremen peta najviša planina Hrvatske koja svojom konfiguracijom pruža sve što je planinarenju potrebno: blage padine, debeli šumski pojas, čak dva nepresušna izvora pod vrhom, te ogoljeli vršni dio s kojeg se pruža neometan i atraktivan pogled na sve smjerove lijepe naše. No unatoč svemu Kremen će ostati, kao i dobar dio onih noćnih poznanstava, samo jedna lijepa uspomena ali nipošto i materijal za duže viđanje.

Kremen

Info-kremen 

Download file: Mazin-Kremen.gpx

GPX-Download

 

Kremen peta najviša planina Hrvatske, iza Dinare, Biokova, Velebita i Ličke Plješivice od čijeg je najvišeg vrha Ozeblin udaljen svega 15km zračne linije. Iako djeluje kao dio Plješivice, on stoji kao zasebna cjelina i južni produžetak Plješivice na samoj granici s Dalmacijom i Velebitom.

Kremen svojom konfiguracijom pruža sve ono što je planinarenju potrebno: blage padine, debeli šumski pojas, čak dva nepresušna izvora pod vrhom, te ogoljeli vršni dio s kojeg se pruža neometan i atraktivan pogled na sve smjerove lijepe naše. No unatoč svemu navedenom, u planinarskom smislu Kremen je vrlo zanemaren. Velika udaljenost od gradova, nepostojanje planinarskih objekata, samo jedna markirana staza do vrha, i neposredna blizina izuzetno atraktivnog južnog Velebita učinilo je svoje i bacilo ovu planinu u drugi plan. Šteta.

Što se tiče jedine staze do vrha ona nije nešto posebno atraktivna, od ukupno 6.5km do vrha prvih 5km je lagani uspon po makadamskoj cesti – nije preporučljivo za vožnju osobnim automobilom. Zadnjih 1.5km je vrlo oštar uspon kroz gustu bukovu šumu gdje se u kratkoj udaljenosti mora savladati sva ranije lagana šetnja po makadamu. U trenutku kada se izbije iz šume na vršni hrbat, svu bol i umor u tijelu momentalno zamjenjuje oduševljenje kadrovima zbog kojih se isplatio dugi put automobilom i uspon na granici dosadnog.

Kremen u meni nije ostavio prazninu i želju za ponovnim susretom. Uspon na našu petu najvišu planinu nije izlet koji se može mjeriti sa ostalim MUST-HIKE izletima, niti blizu. No s druge strane nije ni najmanje razočarao ponuđenim, niti sam i na jedan trenutak pomislio da je ovo uzalud potrošen dan.

Kremen će ostati, kao i dobar dio onih noćnih poznanstava, samo jedna lijepa uspomena ali nipošto i materijal za duže viđanje.

 

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.