Ulaz-2 – Oštri Medvjeđak – Tupi M. – Ulaz-2

Ulaz-2. - Oštri Medvjeđak - Tupi Medvjeđak - Turčić - Ulaz-2

Obilazak Medvjeđaka se mora doživjeti kao ugodna šetnja kroz hladovinu netaknute stoljetne bukove šume kružnom stazom preko tri vrha od kojih vrijedi istaknuti Tupi Medvjeđak s kojega se pruža jedini ali dojmljiv pogled sa staze na čarobni kompleks 16 jezera našeg najljepšeg Nacionalnog parka Plitvička jezera. Iako se Medvjeđak nalazi u neposrednoj blizini parka, za željenu dozu atraktivnosti i foto-album slikovitih uspomena će se ipak morat odraditi šetnja kroz jezera i bujicu turista kojih, za ugodnu promjenu, na ovoj malčice zanemarenoj planini gotovo i nema.

Križanje pod vrhom Oštrog Medvjeđaka

Slika - Križanje staze 2 i 4 pod vrhom Oštrog Medvjeđaka

Info-OštriMedvjeđak

 

Download file: Ulaz2-Oštri_Medvjeđak-Tupi_Medvjeđak.gpx

GPX-Download

 

Rampa na parkingu ULAZ-2 se diže, vrijeme na kartici kaže 09:55h. Kasnimo. Pred ulazom u sami park red ljudi se proteže poput zmije kojoj se ne nazire kraj. To je normalno skroz jer je Kolovoz. Stranci prije ili nakon mora žele vidjeti naše najljepše prirodno bogatstvo, biser Like, najstariji i najposjećeniji Nacionalni park Plitvička jezera. I dok se sa parkinga iz šume slijevaju bujice stranaca u japankama prema kiosku s ulaznicama; u punoj planinarskoj opremi mi plivamo uzvodno kroz njih, tražimo početak planinarske staze na zaboravljeno brdo Medvjeđak iznad Plitvica.

Turistički i planinarski zanemaren, neprimjetan s ceste, kao nastavak Ličke Plješivice uzdiže se gorska kosa Medvjeđaka u dužini od 8km. Ljepota slapova Plitvica se može doživjeti jedino šetnjom kroz njih, ali da bi se dobila potpuna slika nacionalnog parka potrebno je jezera pogledati iz jednog novog kuta, potrebno se popeti na šumoviti hrbat sa tri vrha: Oštri Medvjeđak 884m, Tupi Medvjeđak 868m i Turčić 801m.

Duže vremena sam planirao ovaj izlet, duže vremena mi je visio na To-Do listi. Nadao sam se da će biti dobar izlet, priželjkivao sam da bude must-hike izlet, a kada je konačno došao na red, kada sam stigao na kameni vrh Oštrog Medvjeđaka, srce mi je potonulo. U planinarskim vodičima i stranicama NP-a spominju se lijepi i dojmljivi pogledi na jezera i okolicu. Međutim to nije istina. Pogled je limitirajući zbog visokog raslinja i šume, a samo se kroz manje rupe nazire dolina Une u susjednoj BiH. Ako bi se na vrhu podigla razgledna piramida od 7m, za koju ima mjesta, tvrdnje bi držale vodu. Ovako se radi o samo još jednom vrhu HPO-a bez objašnjenja čime je takav status zaslužio.

Često se ulovim da ponavljam sebi i drugima kako je pogled s vrha samo šlag na torti planinarskog izleta. Pogled ne smije biti jedini kriterij po kojem biramo izlet, pogled ne smije biti jedini razlog zašto planinarimo. Planinarenje je mnogo više od objave fotografije sa još jednog slikovitog vrha; planinarenje je boravak u prirodi, šetnja kroz netaknutu šumu, istraživanje novih krajeva lijepe naše, upoznavanje kulture i običaja danog područja, planinarenje je nakraju krajeva istraživanje samih sebe.

Ali unatoč svemu… ja sam neutješno želio taj šlag na torti današnjeg izleta, želio sam da bude dobar izlet, lagana šetnja sa lijepim pogledima. Bez prevelike nade, pola sata kasnije drugi u nizu vrh Tupog Medvjeđaka je neočekivano spasio dan, vratio smiješak u moje srce i sa zvukom sirene gurnuo ovaj izlet u kategoriju Dobrih izleta koje vrijedi odraditi.

ZAKLJUČAK

Obilazak Medvjeđaka se mora doživjeti kao ugodna šetnja kroz hladovinu netaknute stoljetne bukove šume kružnom stazom preko tri vrha od kojih vrijedi obići spomenuti Tupi Medvjeđak s kojega se pruža jedini ali dojmljiv pogled na čarobni kompleks 16 jezera našeg najljepšeg NP-a. Iako se Medvjeđak nalazi u neposrednoj blizini parka, za željenu dozu atraktivnosti i foto-album slikovitih uspomena će se ipak morat odraditi šetnja kroz jezera i bujicu turista kojih, za ugodnu promjenu, na ovoj malčice zanemarenoj planini gotovo i nema.

Nakraju mogu zaključiti da bi vjerojatno bilo najbolje posjet ovom lijepom kraju lijepe naše isplanirati kao dvodnevni izlet; prvi dan za jezera, a drugi za planinu.

  

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.