KRK: Baška – Ljubimer – Baška

Krk: Baška - Zorok - Prijevoj Vraca - Ljubimer - Baška

Polukružna ruta od plaže do kamenog grebena i vidikovca Ljubimer s kojeg se otvara lijep i slikovit pogled na zaljev Baške, susjedne uvale i otoke, te veličanstveni Velebit u pozadini. Ovo nije izlet zbog kojeg bi se isključivo isplatilo putovati do juga Krka, ali s ukupno 5,4km, 250m prevaljene nadmorske visine, i lijepim pogledima, ovu šetnju mogu preporučiti bilo kome tko ljetuje u Baškoj i svoje svakodnevno izležavanje na plaži želi začiniti s nečim drugačijim, nečim malo uzbudljivijim.

 

Spust prema križanju ispod Velikog Gradeca

Info-Baška_Krk

Download

GPX-Download

 

Time, time, time is on my side, yes it is...

                                            - Jerry Ragovoy

 

U trezoru uspomena i dobrih sjećanja nalazi se groteskni sat čije je lice bez brojeva, obično. Deformirane kazaljke, jedna veća druga manja, se okreću unazad nepravilnim brzinama negdje malo brže negdje malo sporije, ali svakim trenom sve bliže vrhu gdje mjesto broja 12 stoji uznemirujuća istina o kojoj nitko ne želi dugo razmišljati, smrt. Prije ili kasnije manja deblja kazaljka će odraditi svoj puni krug i stići tamo gdje je sve počelo. U tom trenutku glasno kucanje će prestati, tišina će prevladati, a trezor će se trajno zaključati.

Postoji ograničena količina životne energije, volje, i koncentracije u svakome danu s kojom možemo napraviti samo toliko toga što volimo. Društvene obaveze, primarni posao, i stres troše ogroman dio tih zaliha, a na kraju dana ono malo slobodnog vremena često nismo u stanju iskoristiti kako bi voljeli jer smo emocionalno prazni.

Nakon četiri prekrasne godine odlučio sam dati otkaz na mome drugom poslu, na jedinom poslu u kojem sam uživao i kojega sam iskreno volio. To je bila jedna od najtežih ali najvažnijih odluka koju sam morao prelomiti. A zašto bi netko odlučio prestati raditi nešto što voli?

Sve se nakraju svede na trgovinu. Prostituiramo tijelo i um na poslu 8h dnevno, 5-6 dana u tjednu za dogovorenu svotu novca. Prodajemo svoje vrijeme i životnu energiju da nas zauzvrat mentalno siluju i emocionalno zlostavljaju na sve maštovite načine. Živimo iz dana u dan u iluziji da ćemo jednom uštedjeti dovoljno da pobjegnemo od toga, da ostatak života provedemo bezbrižno u vlastitom La-La Land-u.

Sve se nakraju svede na trgovinu, a tempo života nas tjera da trgujemo stvarima koje volimo, da biramo što nam je manje draže. Kako bi živio, volio, i planinario ja moram žrtvovati nešto što volim manje. Između planinarenja i posla kojeg volim, izabrao sam planinarenje. Gorko pitanje koje se nameće samo od sebe je koliko još tjedana ili godina do dana kada ću planinarenje teška srca zamijeniti s nečim novim, nečim vrjednijim?

Vrijeme je limitirano, a sat otkucava TIK TAK Tik Tak tik tak…

 

BAŠKA

Današnji izlet je kraća polukružna ruta od plaže do kamenog grebena i vidikovca Ljubimer s kojeg se otvara lijep i slikovit pogled na zaljev Baške, susjedne uvale i otoke, te veličanstveni Velebit u pozadini. Ovo nije izlet zbog kojeg bi se isključivo isplatilo putovati do juga Krka, ali s ukupno 5,4km, 250m prevaljene nadmorske visine, i lijepim pogledima, ovu šetnju mogu preporučiti bilo kome tko ljetuje u Baškoj i svoje svakodnevno izležavanje na plaži želi začiniti s nečim drugačijim, nečim malo uzbudljivijim.

 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave

 


Comments are closed.