KRK: Treskavac – Poljino – Obzova – Veli Vrh

Krk: Treskavac - Poljino - Obzova - Veli Vrh

Krk i Obzova se konfiguracijom terena, visinom planine te pogledom s vrha, ne mogu mjeriti ni po čemu sa šumovitim i višim planinama kontinentalne Hrvatske. Ali, možda upravo u tome leži ljepota i čar posjeta ogoljelom Krku i šetnji po netipičnoj stazi čiji dijelovi na trenutke bude sjećanja na kadrove surove prerije iz omiljenih Špageti vesterna koje smo bezbroj puta pregledali kao djeca, i još koji put kao odrasli.

Obzova

Info-KRKobzo

Download

GPX-Download

 

Whosoever is delighted in solitude, is either a wild beast or a god - Aristotle

 

Gledam sve te vesele, nasmijane, glasne, vrlo glasne ljude, kako stvaraju već sada manju gužvu na uskom proširenju uz cestu, uz sam početak staze prema vrhu. Gledam ih s manjom munjom u očima 20'tak metara niže, na proširenju s druge strane asfalta. Čeljust mi je stisnuta od trena kada sam uočio autobus na mjestu gdje sam Ja planirao parkirati. Čini mi se da govorim nešto, da mrmljam, da gunđam, ali zapravo samo režim kroz silovito stisnute zube. Gledam ih kako se taktički šire, kako formiraju liniju, kako polako jedan po jedan nestaju u šumi. Gledam ih kako su ushićeni, kako su sretni. Zašto ja nisam takav? Živciraju me.

Kada sam siguran da su nestali, konačno otvaram usta i sada na glas razmišljam: dobro, moglo je biti i gore... Mogla su biti tri autobusa.

I dok mi se u srcu još sliježu dojmovi od jučerašnje rute po Lošinju, dok mi se misli bave pitanjima kakva će danas biti staza i planina, da li će se uopće moći mjeriti s onom jučer, gledam u pod dok istrenirani prsti mehanički odrađuju lijevi pa desni set vezica. Glasan zvuk nadolazećeg kamiona mi naglo prekida tok misli, dižem oči od vezanih gojzerica, bacam pogled na drugu stranu ceste, prestajem disati. Iako je nebo vedro, prognoza dana sunčano, u mojim očima je vrlo tmurno, dapače olujno. Sve moje nade o nezaboravnom izletu po Krku su potonule poput olova.

Ono nije bio kamion, ono su još nova dva autobusa ljudi.

Najslađa iznenađenja dolaze onda kada ih uopće ne očekujemo, onda kada im se uopće ne nadamo. Tako i danas. Taman kada sam izgubio svaku nadu o dobrom provodu, pokazalo se upravo suprotno. Unatoč svim tim ljudima, uspon na Obzovu i Krk su na trenutke nadmašili Osoršćicu i Lošinj. Ako bi morao birati jedan od ta dva izleta ponovo, nisam siguran kojega bi prije odabrao.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave

 


Comments are closed.