LOŠINJ OSORŠĆICA: Nerezine – Počivalice – Sv. Mikula – Nerezine

Lošinj Osoršćica: Nerezine - Počivalice - Sv. Mikula - Nerezine

Osoršćica, planina na Lošinju koja se atraktivnošću i pogledima može ravnopravno nositi s ostalim velikanima, Učkom, Gorskim kotarom, Velebitom… do kojih puca pogled s njenog vrha Sv. Mikula. Borova šuma, sunce i more, staza po kršnom vršnom grebenu, Velebit u daljini, samo su dio ukusne torte koju ova mala ali divlja planinica ima za ponuditi.

Vrh Sv. Mikula

Info-Osorscica_nerezine

Download

GPX-Download

 

"The very first time you touched my soul
From that day on never want to let you go"

                                                          SickOfItAll

 

Borim se s tekstom. Borim se danima. Tražim prave riječi koje bi sažele emocije i sveukupni dojam koji je na mene ostavila dvodnevna turneja po Lošinju i Krku. Bojim se, ako ih nađem, da ih ne smijem napisati. Bojim se ako ih upotrijebim, da će one umanjiti pravu veličinu doživljaja, da će riječi smjestiti ovaj izlet u istu malu kategoriju drugih atraktivnih izleta. Bojim se da će ga učiniti jednakim. Bojim se da će ga učiniti manje posebnim. A to nije istina.

Ali naš jezik sadrži samo toliki broj riječi kojima se služimo. Broj riječi je konačan, a naše emocije beskonačne. Predstavlja pravi izazov napisati novi osvrt za izlet a da on ne zvuči izlizano, već viđeno: ruta atraktivna i jedinstvena, fenomenalni pogledi, staza ne-pretjerano naporna. U konačnici, sve su planine i rute jedinstvene i atraktivne. Sve su lijepe na svoj način, svaka će ostaviti drugačiji dojam na nas ovisno o godišnjem dobu.

Osoršćica i Lošinj su prvi dan ozbiljno poljuljale moje neopravdane predrasude o atraktivnosti otočnih planina. Obzova i Krk su drugi dan srušile te predrasude poput kule od karata i izazvale jednu novu emociju u meni, skromnost.

Uspon od 557m na Osoršćicu mi je jednako uzbudljiv i drag izlet kao uspon na skoro tri puta veći 1528m Risnjak. Jedan je samo otok u sjevernom Jadranu, drugi je nacionalni park. Oboje su imali isti efekt. I dok pritišćem pedalu gasa van dopuštenih granica, dok gazim kilometre natrag prema trajektu za Krk kojeg ne smijem propustiti, koliko sam sretan i ispunjen danom, toliko sam tužan i žalostan što je gotov.

Bacam duži pogled, koliko se usudim, u retrovizor i gledam Osoršćicu po zadnji put izbliza. Bilo mi je sjajno, ali tužan sam kao pas na kiši. Doći ću ovdje ponovo. Tempo planinarenja po lijepoj našoj, koji sam sebi nametnuo, neće dopustiti da novi posjet bude tako skoro. U godini postoji samo 50'tak slobodnih vikenda, a planina, vrhova i staza je četiri puta više. Doći ću ovdje ponovo. Kroz godinu, dvije, a do tada će Osoršćica visjeti na svome mjestu na zidu lijepih uspomena.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.