Snježnica: Mihanići – Kuna Konavoska – Ilijin vrh

Snježnica: Mihanići - Kuna Konavoska - Ilijin vrh

Snježnica najjužniji vrh Hrvatske s preko 1000m nadmorske visine. Hrane na vrhu nema ali to nije ni toliko bitno budući da spektakularni panoramski pogled s vrha ispunjava tijelo i duh veseljem kakvog niti jedan grah s kobasicom nije u stanju. Staza umjereno naporna, sigurna, dobro uređena – vrijedi otići!

Snježnica

Info-Mihanici_Snjeznica

Download

GPX-Download

 

Kažu da je iz vlastitog đardina najslađe.

Lažu

 

VAŽNO

Istraživanje novih staza ili prečaca do vrha strogo ne preporučujem. Ovo područje je tik uz granicu a suveniri iz Domovinskog rata samo čekaju da netko stane na njih. Drži se markirane staze!

 

Snježnica predstavlja zadnji južni Hrvatski tisućnjak - planinu višu od tisuću metara. Nalazi se u Konavlima na oko 25km južno od Dubrovnika. Pristup automobilom jednostavan, staza dobro markirana, efikasna –konstantnog i blagog uspona.

Ali nešto fali.

Vrh Sveti Ilija se nalazi na 1234m nadmorske visine. Do samoga vrha vodi jedna jedina staza iz sela Mihanići preko gorskog sela Kuna Konavoska – ili – ravno iz Kune Konavoske do vrha za one koji žele automobilom savladati prvih 700m nadmorske visine.

Ali nešto fali.

Hrane na vrhu nema, ne postoji otvoreni planinarski dom koji s nestrpljenjem očekuje vojsku gladnih planinara. No to nije ni bitno budući je pogled s vrha jednom riječju spektakularan i za dobrog vremena pruža se od Boke Kotorske do Ilijinog vrha na Pelješcu, Svetog Jure na Biokovu, Durmitora, Orjena i Prokletija u Crnoj Gori. Fotografija to teško može uloviti.

Super, ali nešto fali.

Budući sam rođen u Gradu (Dubrovniku), očekivano bi bilo da na sva zvona pričam i pjevam o ljepoti planine iz vlastitog đardina (vrta), ali to neću i ne mogu napraviti. Nešto jebeno fali.

Planina ima sve što bi čovjek htio, dobru i uređenu stazu, fantastične vidike, jednostavnu pristupačnost od najbliže civilizacije, ali…

Na stazi nema izazova.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.