SRĐ: Srđ- Nuncijata – Brgat – Bosanka

Srđ: ruta Grad - Srđ - Strinčjera - Nuncijata - Brgat - Bosanka

Atraktivna, srednje naporna - skoro teška staza (ovisi dali ideš po suncu u sred ljeta), slabo markirana ali jednostavna za snalaženje, više krasnih pogleda na Dubrovnik, elafite i Rijeku dubrovačku. Vrijedi obići!

Srđ i Dubrovnik

Info-Srđ_NuncijataZarkovica

Download

GPX-Download

Srđ. Brdo s pogledom na, bez sumnje, najljepši grad na Mediteranu, omiljena je destinacija tisuće i tisuće turista kroz cijelu godinu. No ipak, iz meni nepoznatog razloga, sami vrh Srđa nije obilježen žigom Hrvatske Planinarske Obilaznice. Sreća pa na Medvednici ih ima ŠEST, jer Grohot (neznatno istaknuti vrh na jebenom rubu Medvednice, u jebenoj PM) stvarno opravdava atraktivnošću i visinom status žiga!

Od Straduna i par metara nadmorske visine, do vrha (415m) možeš stići kroz 30-40 min. jačeg tempa. Možeš stići i prije, žičarom s Ploča iza Grada (dio Dubrovnika). To će te koštati 140kn, a sama vožnja je toliko brza da ne stigneš okinuti ni par fotografija i već si na vrhu.

Uspon na Srđ, u planinarskom smislu, nije izlet s kojim bi se moglo zadiviti kolege u planinarskom društvu ili cure koje lože na tipove koji glume da su gorštaci (ali su u biti mamini sinovi u kariranim košuljama). Ne, ne, Srđ nije taj uspon.

Međutim, ako već nema u visini, onda se izlet po Srđu može kompenzirati dužinom i zanimljivom povijesti. Dolje, u galeriji slika je opis uspona na Srđ i kružne rute oko njega sa sveukupno 21km. Staza je lijepa, vrlo efikasna (bez naglih uspona i spustova) i dobrim dijelom zanimljiva jer prolazi kroz bogatu Dubrovačku povijest.

Ono što ne preporučam je obilazak početkom Kolovoza po 35c°, jer to boli. Boli jako. Ali, ako si već tu na samome jugu u tom vremenu, i nemaš druge opcije, ruta je itekako izvediva. Pa ipak, do sada si sigurno prošao i teže od ovog. 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.