CESARGRADSKA GORA: KLANJEC – CESARGRAD – JAPICA – KLANJEC

Cesargradska gora: Klanjec - Cesargrad - Japica - Klanjec

Cesargradska gora - najmanja hrvatska gora koju je moguće obići uzduž i poprijeko unutar 3h pruža posjetitelju sve potrebno da to bude jedan pravi planinarski izlet, a ujedno i šetnja kroz burnu povijest gore na zapadnom rubu zagorja, na rijeci Sutli i granici sa Slovenijom. Mjesto vrijedno posjeta – bar jednom.

Cesargrad

Info-CesargradJapica

Download

GPX-Download

U vremenu zimskih mjeseci, dok kratke tmurne dane gaze duge hladne noći, dok je sve sivo i depresivno, pomalo je besmisleno i dosta opasno osvajati neke od najslikovitijih hrvatskih vrhova na području Gorskog kotara, Velebita ili ostatka priobalja. Zimski mjeseci pružaju priliku da obiđu neki niži, možda manje atraktivni (u planinarskom smislu), no ne i potpuno ne-zanimljivi vrhovi.

Jedan od takvih vrhova je vrh Japica na Cesargradskoj gori, na rijeci Sutli uz granicu sa Slovenijom u zagorju. Kružna staza po planini zahtijeva manje od 3h laganog hoda s oko 7km sveukupno puta. Moj savjet je ovaj izlet odraditi rano ujutro a ostatak dana provesti u Tuheljskim ili Krapinskim toplicama ni 15min dalje automobilom na povratku prema Zagrebu.

Zanimljivo je da je nedaleko od Cesarskog brda, u kući u pripizdini, rođen najveći sin roda svog (pogledati više „Svi smo ga mi voljeli“ – HP). No unutar ovog izleta postoji mjesto za samo jednu povijesnu ličnost, jednu HRvatinu a to je Matija Gubec - jedan od najvećih narodnih junaka rođen u Hižakovcu – ne u Kumrovcu.

Kakve veze ima Matija Gubec i vrh Japica? Pa, doznajmo to i ostale zanimljivosti unutar galerije slika zajedno dragi čitatelju.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.