IVANŠČICA: BELEC – BABIN ZUB – VRH – MINDŽALOVEC

Ivanščica: Belec - Belecgrad - Babin zub - vrh - Mindžalovec - Belec

Srednjovjekovni zamci, spektakularni pogledi sa staze i vrha, ukusna hrana, gotovo ništa hipstera. Ivanščica najviša planina sjeverno od Save je bez sumnje pravi biser Hrvatskog zagorja i mjesto vrijedno višestrukog posjeta.

Ivanščica iznad Beleca

Info-Belec_Ivanscica

Download

GPX-Download

Kada bi se vukla paralela između planina, moglo bi se s punim pravom reći da je Ivanščica nešto viša i ljepša sestra blizanka Medvednici. Sa svojih 1060m nadmorske visine ona je najviša planina Hrvatskog zagorja, te ujedno najviša planina sjeverno od Save.

Medvednica ima Medvedgrad. Ivanščica po svome južnom obronku ima lanac od čak devet srednjovjekovnih zamaka. Medvednica ima skijalište. Ivanščica ima bez sumnje najljepši pogled s vrha sjeverno od Save. Medvednica ima hipstere. Ivanščica ima bicikliste – one druge ljude koji uživaju u osvajanju planine na dva kotača, koji svima smetaju i kojih se sustavno svi žele riješiti s Medvednice. Prisjetimo se samo postavljanja čavala po novo uređenoj enduro stazi – namijenjenoj isključivo biciklistima.

Medvednica posjeduje čak 6 kontrolnih točaka obilaznice HPO-a. Ivanščica ima čak 4 kontrolne točke razasute uzduž 27km planine. Suludo bi bilo pokušati ih sve obići u jednom izletu. Čemu? Kad se radi o jednoj vrlo lijepoj i dosta dobro uređenoj planini, bolje ostaviti nešto i za drugi put.

Današnji izlet po Ivanščici pokriva područje sredine južnog obronka s usponom iz Beleca preko atraktivnog Belecgrada, dalje prema vrhu preko još atraktivnijeg Babinog zuba, zatim preko vrha Belige (koji je u šumi) do samoga vrha i predobrog punog panoramskog pogleda s vrha željezne piramide nedaleko od planinarskog doma s vrlo ukusnom hranom.

Bolje od ovog teško da ide, zato pogledaj galeriju slika s detaljima o ruti, prouči kartu i otiđi na Ivanščicu!

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.