IVANŠČICA: TOPLIĆICA – GREBENGRAD – V.LUBENJAK – ČEVO

Ivanščica: Toplićica - Grebengrad - V.Lubenjak - Čevo - natrag

Dva vrha u sred šume bez pogleda, povezani s dugom i iznenađujuće napornom stazom između. Lijepi pogled sa starog grada Grebengrada na Medvednicu južno, prekrasan pogled s vidikovca nedaleko od Čeva na vršni dio Ivanščice, Ravnu goru i Varaždin preko doline Bednje.

hdr

Info-Kamengrad_LubenjakCevo

Download

GPX-Download

Postoje izleti za koje poželim da su gotovi prije nego su započeli. Postoje tekstovi koje ne želim ni pisati jer me tjeraju da sve iznova proživim. Ali, ne možemo uvijek ići na Velebit ili u Gorski kotar.

Proučavajući zemljovid i pouzdane izvore informacija, u meni se stvorila veća količina sumnje prema izletu po istočnom dijelu Ivanščice. Blago odvojen od središnjeg dijela istok planine u sebi posjeduje dva istaknuta vrha Veliki Lubenjak 590m na blagom južnom i Čevo 564m na vrlo oštrom sjevernom obronku. Vrhovi su međusobno udaljeni oko 2h hoda jednom jedinom markiranom stazom, a da bi stvar bila gora oba se nalaze u sred guste šume bez otvorenog vidika. Staza između dva vrha čitavim potezom vodi kroz gustu šumu, dobro je markirana, prohodna, većinom neupečatljiva, ali i iznenađujuće naporna jer se čitavo vrijeme naglo penje i spušta. Nakraju dana ukupna prevaljena visinska razlika je bila 900m, za stazu sa tako niskim vrhovima to je puno.

Zgodna alternativa bi bila odraditi ova dva vrha u dva odvojena lakša izleta, od kojih bi izlet na Čevo bio daleko atraktivniji zbog fantastičnih otvorenih pogleda sa sjeverne izrazito oštrije strane planine. Uspon na Čevo sa sjeverne strane, iz mjesta Podevčevo, bi bio i proporcionalno teži od uspona na Lubenjak s južne pitome strane planine iz Toplićice ili Mađareva. Idealno bi bilo odraditi ova dva vrha samo u jednom potezu od juga na sjever ili obrnuto, no za to bi bila potrebna dva automobila.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.