RAVNA GORA: TRAKOŠĆAN – VELIKE PEĆINE – RAVNA GORA

Ravna gora: Trakošćan - Velike pećine - Pusti duh - Filićev dom - Trakošćan

Ravna gora, malena planina na samome sjeveru Hrvatskog zagorja koja može biti ugodna šetnja od dvorca Trakošćan do vrha, ili nezaboravna i uzbudljiva avantura preko stijena Velike pečine. Obje varijante vode do skromnog vrha od 680m s kojeg se otvara lijepi panoramski pogled od Kalnika na istoku preko Ivanščice, Medvednice do Strahinjščice, a za lijepog vremena sve do Kamniških Alpi u Sloveniji.

Ravna Gora s Trakošćana

Info-Trakosca-RavnaGora

Download

GPX-Download

Mnogi su čuli za naš najljepši dvorac Trakošćan koji se nalazi na samome sjeveru Hrvatskog zagorja, tik do graničnog prijelaza Macelj sa susjednom nam Slovenijom. Mnogi znaju da su dvorac i jezero oko njega bez dvojbe izvrstan izbor za jednodnevni izlet i kratki predah od svakodnevnog života. Dvorac je danas preuređen u muzej s oko 25 izložbenih prostorija od kojih neke sadrže zbirke knjiga i portreta, dok su druge potpuno ispunjene hladnim i vatrenim oružjem, viteškim oklopima (weee). No o dvorcu će biti više riječi u jednom drugom njemu posebno posvećenom izletu.

Obilazeći Trakošćan s njegovih sjevernih zidina otvara se lijepi vidik na ne pretjerano visoku planinu čiji se vršni hrbat proteže kilometrima ujednačenom visinom bez posebno istaknutog vrha. Ime za planinu Ravna gora dolazi gotovo prirodno.

Udaljena samo 4km od Trakošćana, Ravna gora je savršeni dodatak svim posjetiteljima koji su željni malo jače akcije od lagodne šetnje uz umjetno jezero dvorca. Uspon do vrha od 680m može biti malo jača šetnja ili adrenalinska alpinistička avantua preko oštrih stijena naziva Velike pečine. Sami vrh se nalazi usred šume, a na njemu je podignuta željezna piramida s čijeg se vrha pruža neometan i atraktivan pogled u svim smjerovima, prava nagrada za sve zaljubljenike prirode i planine.

Ruta današnjeg izleta je od dvorca Trakošćan težom varijantom do vrha preko Velikih pečina. Lakša i kraća varijanta uspona je opisana unutar galerije slika.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.