MEDVEDNICA: BIKČEVIĆEVA STAZA

Medvednica: Bliznec - Bikčevićeva - Sljeme - Leustek - Bliznec

Bikčevićeva staza ravnopravno, uz Leustekov put, drži titulu najprometnije i najpopularnije planinarske staze na Medvednici. Koliko između njih dvije postoji sličnosti, toliko je i razlike. Nakraju je dovoljno proći samo 15min uspona po Bikčevićevoj da se osjeti jedna druga vibra kojom ona zrači i shvati zašto je tako omiljena među planinarima.

Izvor

Slika - uređeni izvor na usponu Bikčevićevom stazom

Info-Bikceviceva

Download

GPX-Download

Koliko se planina treba osvojiti da se s ponosom može izjaviti ja sam planinar?

Jedna. Jedna je dovoljna. Znaš točno koja, ona mala, ona nezanimljiva koja bdije nad tvojim gradom. Evo tajne koju mi je netko vrijedan poštovanja otkrio; planinara ne čini broj osvojenih vrhova već pustolovni duh i ljubav prema otvorenim područjima. Pronađi taj duh u sebi, prihvati ga, brižno ga njeguj i usput rasturaj.

 

BIKČEVIĆEVA STAZA

hdr

 

Uz Leustekov put (provjeri-OVDJE) Bikčevićeva staza ulazi u kategoriju jedne od najomiljenijih i najprometnijih staza po Medvednici. Za razliku od Leusteka, ovdje postoji par nejasnoća i možda krivih tumačenja u vezi same staze oko kojih su veliki planinari žestoko zaratili putem tipkovnice po internetu. Prije nego nastavim, tim nejasnoćama moramo odmah posvetiti pažnju.

1. Gdje točno počinje Bikčevićeva staza?

U planinarskim vodičima se spominje da staza počinje od okretišta tramvaja i Tunela, ali službena markacija i tabla s imenom staze je na parkiralištu Bliznec kako je prikazano na slici kod broja 1. – ULAZ na stazu.

Osobno naginjem strani da staza počinje od parkirališta jer put od tunela nije markiran, ali ako u većini izvora stoji da polazna točka tunel onda nek im bude.

2. Nakon križanja na Njivicama (4) Bikčevićeva staza nastavlja direktno po 19 ili desno po 18?

Ovdje se najviše lome koplja po pitanju staze, no većina Internet ratnika možda ne zna da su obje strane u pravu.

Nakon Njivica (4. na slici) staza 19 nudi brži, direktni ali strmiji uspon do Puntijarke. Desna varijanta dalje po 18 je tzv. Seniorski put preko izvora Gornji Mrzljak koji je malo duži, manje prometan i ljepši, a nakraju izbija kod Vile samoće nedaleko od donjeg ruba livade Puntijarke.

3. Koja je staza teža: Leustek ili Bikčevićeva?

Mnogi će odlučno tvrditi da je Bikčevićeva teška staza, dok je Leustek lagana, ali ovdje moram ubaciti vlastito mišljenje da su to potpune gluposti. Obje staze su lagane - ili super teške ovisno o sposobnostima pojedinca. Planinarenje je savladavanje visinske razlike pa će iz toga uslijediti da je uspon na bilo koju planinu u nekoj mjeri naporan. Nazivati iti jednu od ove dvije staze teškom  je smiješno i neozbiljno u usporedbi sa ostalim stazama i planinama Hrvatske.

 

UKRATO

Današnji izlet se sastoji od uspona Bikčevićevom stazom po 18-ci Seniorskom varijantom preko Gornjeg Mrzljaka do Puntijarke i dalje po hrptu do tornja na Sljemenu. Spust do automobila je uglavnom po Leusteku staza 14. uz manji prečac preko donje postaje žičare do parkirališta na Bliznecu.

 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.