MEDVEDNICA: Ivanec Bistranski – Kameni svati – Slap Sopot – Mikulići

Medvednica: Ivanec Bistranski - Kameni svati - Slap Sopot - PD Risnjak - Mikulići

Zapadni dio Medvednice, iako vidno fizički odvojen duboko usječenim koritom potoka Vrapčaka, posjeduje u sebi bogatstvo kraških pojava poput golih stijena Kameni svati, Veternice jedne od najvećih špilja u Hrvatskoj, te jedinstvenog slapa Sopot s jednako impresivnim drvenim mostom u njegovoj blizini.

Slap Sopot

Info-Kameni_Svati_SlapSopot

Download

GPX-Download

Mihaela i Ivan su dvoje skromnih studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji su me prošli tjedan kontaktirali i izrazili suludu želju da bi htjeli provesti jedan dan sa mnom po Medvednici, u obliku intervjua na ruti po mome izboru. Čitajući mail, dobro sam se nasmijao, mentalno im podijelio maksimalne bodove za entuzijazam i nježno odgovorio da ću se rado odazvati njihovoj želji.

Budući smo debelo ugazili u Prosinac, prognoza za vikend je ukazivala na novi snježni pokrivač praćen ledenom kišom. Računao sam da će do Petka već stići novi mail s naslovom „bili mogli odgoditi ovo za…“, jer tko bi normalan po takvom vremenu htio provesti dan s potpunim strancem na obližnjoj planini?

Međutim mail je stigao, a u njemu ništa od očekivanog već potpuno suprotno „snijeg nije problem, dobro proučili smo potrebnu listu opreme, vidimo se ujutro na Črnomercu…“  

(hmmm, iznenađenjima nikad kraja…)

U slobodno vrijeme (dok ne uče Termodinamiku) njih dvoje su urednici projekta Humans of FSB, koji na uzoru na druge Humanse, kratkom pričom – portretom obrađuje raznolike pojedince Fakulteta strojarstva i brodogradnje, od trenutnih studenata, profesora, vanjskih suradnika do ostalih zaposlenika Fakulteta. Ideja je promovirati Fakultet na jedan humaniji način i pokazati da nisu baš svi strojari sirovine koje se isključivo drže I. nepisanog zakona Strojarstva:

Ako analitičke metode i proračuni ne unose plodom, čista sila i potpuno neznanje uglavnom rješava problem

Više o projektu na službenoj facebook stranici: https://hr-hr.facebook.com/humans.of.fsb/

Odlučio sam ih provesti po zapadnom obronku Medvednice, preko vrha Kameni svati do jedinstvenog Slapa Sopot u srcu planine, a od njega dalje sve ovisno o njihovoj kondiciji i razini morala. Ne znajući kakva je ruta pred njima, opremljeni do zuba pojavili su se na vrijeme na okretištu ZET-a jako rano u Subotu ujutro.

Ako ikad uspijem uhvatiti tu čistu filtriranu energiju, tu srčanost, odvažnost i stav kojim studenti neiscrpno zrače prema okolini, ako ga uspijem uloviti riječima i prenijeti tebi dragi čitatelju, onda ću znati da sam uspio i da nema potrebe za daljnjim motiviranjem da se pokreneš sa svoje debele guzice i doživiš svijet svojim očima.

Svi starimo. Nema ništa tužnije i jadnije od starih prdeža ili kokoši (iznad 30g.) koji i dalje samouvjereno misle da znaju što je cool i što mladi vole. Nisi hip, nisi cool, pomiri se da tvoje vrijeme prošlo. Makni se s njihovog igrališta, tamo ne pripadaš.

Pokreni se, nađi novi teren za sve one aktivnosti koje si ili odgađao ili ih nisi mogao sebi priuštiti tijekom 20'setih dok si bio student, dok je X-ica vrijedila više od zlata. Počni se baviti tim aktivnostima i biti ćeš vječno mlad.

Ne prestajemo se igrati zato što smo stari, stari smo zato jer smo se prestali igrati.

U nastavku, u galeriji slika, je njihov dan sa mnom u specijalnom Božićnom izdanju Animals of FSB.

 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.