MEDVEDNICA: G.Bistra – Horvatove stube – Hunjka – Tunel

Medvednica: Gornja Bistra - Horvatove stube - Hunjka - Tunel

500 Horvatovih stuba – skriveni biser Medvednice. 20'tak minuta udaljene od prijevoja Hunjke pružaju jedinstveno iskustvo krša, škrapa, ponora i špilja koje više priliče Gorskom kotaru a ne Medvednici. Mada nisu vrh, zbog svoje jedinstvenosti i atraktivnosti jedna su od kontrolnih točaka HPO-a i dokaz da za vrhunski užitak na planini nije potrebno uvijek imati vrh sa spektakularnim pogledom.

Horvatove stube

Info-Bistra_Hunjka

Download

GPX-Download

Horvatove stube su jedan od „skrivenih“ bisera Medvednice. Njih 500 se nalazi na Zagorskoj strani Medvednice, 20'tak minuta podno prijevoja Hunjke odakle se ljudi najčešće upućuju u obilazak. Međutim ideja da idem s autom do Hunjke te se potom spuštam do stuba i natrag me užasava. Uspon sa Zagrebačke strane do Hunjke pa spust do stuba i natrag djeluje kao overkill. Sve su to izvedive mogućnosti, međutim ona najinteresantnija bi bila stazom preko Medvednice sa Zagorske na Zagrebačku stranu.

Idealno bi bilo krenuti iz mjesta Pile od koje je uspon do početka stuba relativno prihvatljiv. Ali, ja još nisam našao autobus koji vozi iz Zagreba do Pile. Najdalje što redovna linija ZET-a vozi je Gornja Bistra, linija 176. Izgleda da će to morati poslužiti kao polazna točka.

Horvatobe stube, kao što je detaljno opisano u galeriji izleta, su stube koje vode kroz jedinstven i vrlo atraktivan krš koji se teško može vidjeti igdje drugdje na Medvednici. Ime su dobile po svom graditelju Vladimiru Horvatu koji ih je gradio vlastitim rukama preko sedam godina koristeći pri tome samo materijal koji se tamo nalazio. Osim stuba tu su i špilje, ponori te vidikovac. Zbog svoje jedinstvenosti, stube su jedna od kontrolnih točka – žig Hrvatske Planinarske Obilaznice te mjesto vrijedno posjeta više puta. 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.