MEDVEDNICA: HPD-ov put – Grafičar – Medvedgrad – Šestine

Medvednica: HPD-ov put - Sljeme - Grafičar - Medvedgrad - Šestine

Zašto se staza 52 zove i HPD-ov put? Gdje je rudnik Zrinski, i kojim danima se mogu poljubiti zaključana vrata – kada ga je moguće obići? U kojem vikendu se održavaju srednjovjekovni dani na Medvedgradu? Tko je bila zloglasna Crna Kraljica?

Pogled s južne kule

Info-HPD_Graf_Medved

Download

GPX-Download

Medvedgrad

Srednjovjekovni zamak – burg Medvedgrad se nalazi na vrhu Mali Plazur 593m nadmorske visine, na južnom obronku Medvednice. Sagrađen u 13. stoljeću, nešto manje od 800 godina bdije nad Zagrebom, nekadašnjim Gradecom i Kaptolom. Ime je dobio po planini na kojoj se nalazi, a planina je vjerojatno ime dobila po životinji medvjedu koji je nekada tu obitavao.

Razlog njegove izgradnje nije u potpunosti poznat. Postoji više ideja, argumentiranih teorija od strane povjesničara koje se sukobljavaju jedna s drugom. Dok jedni tvrde da je izgrađen nakon prodora Tatara kao obrambena utvrda, drugi tvrde da je izgrađen ranije u funkciji dvora. Jedna stvar oko koje se svi slažu je vrlo burna i nasilna povijest Medvedgrada, iako nikada nije bio napadnut od strane vojske.

U svojoj povijesti je promijenio brojne vladare raznoraznim kombinacijama ženidbe, kupoprodajom, spletkama i zavjerama. Pričajmo malo o Igrama Prijestolja… Izvori navode da su riznice Medvedgrada bile pune blaga kojega su njegovi vladari domogli pljačkanjem i teroriziranjem okolnog stanovništva. Najzloglasniji među njima su bili grofovi Celjski koji su sredinom 15. stoljeća vršili takav kriminal da su stanovnici Gradeca napuštali svoje domove.

6. stoljeća kasnije, vladari lijepe naše vrše jednak teror i kriminal nešto južnije od Medvedgrada, sa gornjeg grada nad čitavom domovinom do te mjere da mnogi stanovnici napuštaju svoje domove i odlaze dalje u Europu u želji i nadi za bolje sutra. Možda se lokacija promijenila, ali mehanizam je ostao isti. Ništa se nije promijenilo, povijest se samo reciklira u drugom pakiranju.

1590. godine Medvedgrad pogađa jaki potres, te biva urušen. Njegovi tadašnji vlasnici Gregorijanci sele u mnogo moderniji i uređeniji dvorac u Šestinama, a Medvedgrad postepeno počinje propadati. Obnova utvrde kreće tek 1979. godine, a do danas je obnovljena južna obrambena kula, osmerokutna kapela sv. Filipa i Jakova, palas – palača za stanovanje i drugi dijelovi utvrde.

Svake godine u zadnjem vikendu mjeseca Rujna se na Medvedgradu održavaju srednjovjekovni dani, prilikom kojih se u utvrdu udahne život onog vremena. Održavaju se viteški turniri, radionice streljaštva, kušanje hrane pripremljene prema srednjovjekovnim receptima a tu je i zloglasna Crna Kraljica o kojoj će više biti riječi unutar galerije slika.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.