MEDVEDNICA: Lipa Rog – Velika peć – Sljeme – Tunel

Medvednica: Planina donja - Lipa - Velika Peć - Hunjka - Sljeme - Tunel

Medvednica nudi puno više od samo Sljemena i Medvedgrada. U današnjem izletu dotaknuti ću se samog istoka Medvednice, vrha Rog s planinarskim domom Lipa, te interesantne Velike Peći. Sve to na uzdužnoj ruti od mjesta Planina donja, po hrptu do Sljemena te spustom na tunel..

Vidikovac prije Lipe Jele

Info-LipaRog_Peč_Hunjka_Toranj

Download

GPX-Download

Kada nekome kažeš – bio sam malo na Sljemenu, to uglavnom podrazumijeva središnji najviši dio Medvednice koji se zajedno s najvišim vrhom naziva Sljeme. Prečesto posjećivanje samoga vrha narušava njegovo mjesto na osobnoj ljestvici atraktivnosti, i ne treba dugo vremena da se izlet na Sljeme uredno strpa u kategoriju ruta i izleta s kojima nećeš zadiviti nikoga, bar ne u planinarskim krugovima.

Medvednica je vrlo lako moguće, najviše markirana planina u Hrvatskoj. Dužinom, visinom i atraktivnosti se ne može usporediti s veličanstvenim Velebitom, međutim na tako malome području postoji preko 70x uređenih staza koje direktno ili kombinacijom vode do samoga vrha Sljeme.

Zašto? Zašto postoji toliko puno staza po Medvednici?

Dva su razloga. Prvi je metropola koja se, sa svojih malo manje od milijun stanovnika, smjestila podno njezinog južnog obronka. Drugi je što je Medvednica općenito vrlo zanimljiva i reći ću, usuđujem se reći, vrlo atraktivna planina zanimljive građe, bogate povijesti i jedinstvenih planinarskih lokaliteta.

Medvednica posjeduje čak šest žigova HPO-a, šest kontrolnih točaka, šest planinarskih odredišta koja se treba vidjeti bar jednom u životu. Možda se s nekim kontrolnim točkama ja osobno ne slažem da su vrijedna posjeta, to je stvar vlastite slobode na mišljenje, ali ne umanjuje činjenicu da su tu i da postoje s razlogom.

Sažetak čitavog uvoda je: postoji mnogo toga više na Medvednici osim Sljemena i Medvedgrada. Danas, u ovom izletu, dotaknuti ću se samog istoka Medvednice, vrha Rog s planinarskim domom Lipa, te interesantne Velike Peći. Sve to na uzdužnoj ruti od mjesta Planina donja, po hrptu do Sljemena te spustom na tunel. Ovo je dosta duga staza, preko 21km, ali bez sumnje meni jedna od dražih staza.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.