MEDVEDNICA: Medvedgrad – Sljeme – Šestine

Medvednica: Šestine - Medvedgrad - Grafičar - Sljeme - K. zdenac

Srednje naporna staza od Šestina preko Medvegrada i Grafičara do Sljemena, djelomično ne-markirana, lijepi pogled, hrana u restoranu Vidikovac - Sljeme odlična.

Pogled na Medvedgrad sa Sljemenske ceste

Info-Medvedgrad_Grafi_KZdenac

Download

GPX-Download

Oltar domovine. Gdje je? Jesi li bio ikad na njemu?

Ako na oba pitanja nervozno sliježeš ramenima… pa neka te sram bude. Ako znaš gdje je, ali nikada nisi bio na njemu onda neka te duplo bude sram.

Za one koji ne znaju, oltar domovine se nalazi na Medvedgradu, na južnom obronku Medvednice, na vrhu Mali Plazur 579m. Riječ je o spomeniku svim palim u Domovinskom ratu. Autor je kipar Kuzma Kovačić, koji je ujedno dizajnirao sve Hrvatske kune – kovanice. 1994. Franjo Tuđman je na Dan državnosti (30.05.) otvorio spomenik kao mjesto gdje svi mogu doći odati poštovanje našoj domovini. Danas će te odavanje poštovanja koštati od 15 – 25kn, a ako dođeš prerano, možeš svima ispričati priču kako si poljubio zaključana vrata Medvedgrada. Radno vrijeme je od 11h – 19h, Ponedjeljak NE RADE!

Postoji više razloga za posjet Medvedgradu, osim onih domoljubnih. Prije svega to je jedan slikoviti srednjovjekovni zamak, dobro očuvan i dobrim dijelom restauriran unatrag par desetljeća, prepun zanimljive povijesti i svakako mjesto vrijedno posjeta. Osim spomenutog, tu je i žig HPO na zidu pored zaključanih vrata. Jebeš oltar domovine, ja sam tu zbog pečata, zar ne?

Postoji više načina za doći do Medvedgrada. Današnja ruta je kombinacija dosta direktnog pristupa, ali ujedno i ne tako prometnog. Ostatak rute je u sličnom duhu, djelomično ne markiranom stazom do Grafičara, pa onda prometnom stazom do Sljemena, spust manje popularnom stazom 1M (Mrcina) do Kraljičina zdenca, te finale po Poučnoj stazi Miroslavec (inače vrlo puno ljudi, ali polovicom 7. Mjeseca skoro nikog na stazi).  

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.