MEDVEDNICA: Put u nebo 55 – Brestovac – Sljeme – Gips 57A

Medvednica: Tunel - 55 Put u nebo - Brestovac - Sljeme - 57A Gips - Tunel

Staza 55, poznata kao Liječnička staza, poznata kao Put u nebo, pruža jedinstven doživljaj uspona do vrha Sljemena kroz dijelove netaknute prirode središnje Medvednice. Užitak uspona dolazi s cijenom malo jačeg napora ali i nagradom susreta minimalnog broja ostalih planinara. Na samoj stazi se nalazi bivši sanatorij Brestovac čija će ljubavna, ali i tmurna povijest, bar na trenutak dodirnuti i one najhladnije među nama. 

Put u nebo

Info-PutUNebo

Download

GPX-Download

 

The literal meaning of life is whatever you're doing that prevents You from killing yourself - Albert Camus

 

Sreća. Što je sreća?

Sreća dolazi u raznim stanjima i oblicima. Jedni sreću pronalaze samo u materijalnom, drugi u hrani, treći u sportu, neki u tuđoj nesreći a samo pojedini tuđoj sreći. Svi je želimo. Svi je lovimo. Svi je eventualno nađemo i na tren dodirnemo. Svi je naposljetku izgubimo. I onda natrag ispočetka, poput hrčka u kotaču, natrag u beskrajni začarani krug. Sreća je naš narkotik, a mi smo njeni ovisnici. Nezasitni, uvijek gladni za još.

Imao pa nemao – stara židovska.

Dr. Dežman je svoju sreću pronašao u zagrebačkoj glumici Ljerki pl. Šram, prema izvorima jednoj od najljepših cura Zagreba u ono doba. No ni njegova sreća nije dugo potrajala jer je lijepa glumica oboljela od tuberkuloze, bolesti kojom se dobri doktor većinom života borio. Želja za vlastitom srećom, ili ljubavi, ga je trgnula da postigne nezamislivo, da izgradi specijalnu bolnicu – sanatorij za tuberkulozu podno vršnog dijela Medvednice, danas znanog kao Brestovac kroz čije ruševine ćemo uskoro proći.

Što bi ti bio spreman napraviti da budeš stvarno sretan?

Zemljište za izgradnju sanatorija je darovao Miroslav Kulmer – isti onaj koji je uredio Kraljičin zdenac i prilaz do njega od Kulmerovih dvora iznad šestina (vidi izlet Medvedgrad – Grafičar - Kraljičin zdenac). Novac za izgradnju se skupljen donacijama, lutrijama, te prodajom umjetničkih slika koje su darovali hrvatski umjetnici među poznatijima i Vlaho Bukovac.

Unatoč nadljudskoj želji i borbi, dobri doktor je svoju sreću naposljetku ipak izgubio. 4. godine nakon otvaranja sanatorija 1913. lijepa Ljerka mu je preminula na vlastitim rukama.

Želja za vlastitom srećom je bez sumnje glavni i jedini razlog zašto radimo ono što radimo. Možda ovaj tren ne voliš posao koji radiš, kolege koje trpiš, šefa kojeg mrziš, međutim pristao si dobrovoljno na razmjenu dobara, na trgovinu, svoju životnu energiju i najbolje godine života prostituiraš umom i tijelom za određenu svotu novca, za malenu mrkvu na štapu ispred magarca, za iluziju da ćeš si jedan dan priuštiti ono što TEBE čini sretnim, valjda… možda…

Nećeš...

Radi ono što te čini sretnim sada. Radi to koliko god možeš, koliko ti financije dopuštaju, koliko te zakon ne prijeći. Jer problem sa srećom ležu u činjenici da nema garancije da će to što sada želiš, to što te sad veseli jednako interesirati i veseliti za 5 ili 10 godina od sada.

Dragi čitatelju prođimo zajedno kroz meni osobno drugu najdražu stazu po Medvednici, usponom po Liječničkoj stazi, preko puta u nebo kroz povijest Brestovca do tornja na Sljemenu i natrag po uvijek zanimljivom Gipsu do tunela.

 

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.