Bijele stijene: Jasenak – B. stijene – Klanac kostura

Bijele stijene: Jasenak - Bijele stijene - Klanac kostura - Begova staza Jasenak

Bijele stijene vitak i elegantan izduženi greben iz kojeg se prema nebu uzdižu oštre stijene neprirodnih oblika na čijim se teško pristupačnim vrhovima mogu vidjeti skulpture u kamenu, remek djela ludog umjetnika ili šumskih bića koja danas žive samo u bajkama...

Prsti - simbol Bijelih stijena

Info-BijeleStijene_KlanacKostura

Download file: Jasenak-BijeleStijene.gpx

GPX-Download

U surovom i divljem prostoru Kapele, nedaleko od Kleka i Bjelolasice nalazi se strogo zaštićeno područje koje u sebi krije dva bisera Gorskog kotara, dva brata. Majka im je priroda, a otac nepoznati umjetnik za kojeg se sumnja da je djelovao i po dobrom dijelu sjevernog Velebita. Dva brata blizanca u ovoj priči predstavljaju dvije skupine stijena razdvojene svega dva kilometra zračne linije. Osim što se radi o stijenama i istim roditeljima, svaka druga sličnost između njih tu završava. Riječ je naravno o skupini zvanoj Bijele stijene i susjednim Samarskim stijenama koje su zajedno stavljene pod zakonsku zaštitu strogog prirodnog rezervata 1985. godine.

Dok se Samarske stijene odlikuju skupinom teško prohodnog labirinta gromada i ponikvi, Bijele stijene krasi vitak i elegantan izduženi greben iz kojeg se prema nebu uzdižu oštro okomite stijene neprirodnih oblika na čijim se teško pristupačnim vrhovima mogu vidjeti skulpture u kamenu, remek djela ludog umjetnika ili šumskih bića koja danas žive samo u bajkama. Unutar stijena smjestile su se manje šumske čistine koje se zbog bogate flore nazivaju vrtovima. Ulazi i izlazi iz istih su mogući jedino kroz manje tjesnace ili kroz veličanstvena vrata monumentalnih dimenzija koje priroda nije napravila za čovjeka.

Jednodnevni izlet nije dovoljan da bi se obišlo obje skupine stijena. Mada ih dijeli samo dva kilometra zračne linije, staza koja ih povezuje vodi pravim bespućem divljine u kojem se lako može zalutati, a na više mjesta i pošteno stradati.  Staza se naziva >>Vihoraški put<< i radi se o jednoj od najtežih planinarskih staza u Hrvatskoj koje planinaru, osim mnogo muke i boli, pruža jedinstven doživljaj boravka u netaknutoj divljini i iskonskoj prirodi. Ali o tome u jednom drugom izletu…

Današnji jednodnevni izlet opisuje uspon i obilazak skupine Bijelih stijena iz mjesta Jasenak polukružnom stazom i spustom kroz mračni i jezivi Klanac kostura (nije strašno) natrag u Jasenak. Više unutar galerije slika.

Detalji_izleta

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.