Bjelolasica: Vrelo – Kula – skijalište – Vrelo

Bjelolasica: Vrelo - Gričevite drage - Kula - skijalište - Vrelo

Bjelolasica krov Gorskog kotara, najviša planina gorja Velika Kapela. Jedinstveni oblik vršnog hrpta i netipični vrh Kula čini je izuzetno posebnom i jedinstvenom planinom u Hrvatskoj. Prekrasni i prostrani vidici s Kule se bez dvojbe mogu nositi rame uz rame s ostalim najatraktivnijim vrhovima lijepe naše.

Pogled s hrpta Bjelolasice na vrh Kulu (desno) i sklonište Mihelčić lijevo

Info-BjelolasicaOlpSelo

Download file: HOC_Bjelolasica.gpx

GPX-Download

Većini Hrvata ime Bjelolasica budi sjećanja na skijalište koje je nekad tamo bilo. Što se dogodilo sa skijalištem, zašto više ne radi, tko je vlasnik, gdje je točno Bjelolasicana prosječnog Rvata na kraju krajeva zaboli kurac. Pa čak da skijalište postoji dan danas, prosječni Rvat bi i ove godine digao kredit kako bi skijao po Francuskoj i Italiji, jer u lijepoj našoj nije bitno da li skijaš, niti kako skijaš, već gdje „skijaš“.

No ovo nije priča o sitnim dušama i njihovim sitnim lažnim beznačajnim životima. Ovo je priča o najvišoj planini Gorskog kotara. O planini koju okružuju Klek s istoka, Bijele i Samarske stijene s juga, Risnjak sa sjeverozapada. Da li se ona može nositi s atraktivnošću svojih susjeda? Saznat ćeš uskoro.

Polaznih točki na Bjelolasicu ima više od nekoliko. Najpopularniji i najprometniji je onaj s primorske strane iz mjesta Mrkopalj koji položajem i pristupačnošću više odgovora stanovnicima Rijeke i primorja. Današnji izlet kreće iz zaselka Vrelo s unutrašnje strane koji više odgovara kontinentalcima i dalmatincima.

Napomena:

Mada u vodičima i nekim Internet stranicama ovo nije napomenuto, nipošto NE-PREPORUČUJEM uspon na Bjelolasicu i vrh Kulu preko staze skijališta te dalje hrptom! NE! Ovo je staza po kojoj smo se spuštali natrag do Vrela, i boljelo je. Uspon preko skijališta je moguć, nije opasan ali je van pameti težak i sulud. Daleko je teže nego što na prvu izgleda dole s parkirališta.

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.