Burni Bitoraj: Brestova Draga – Burni Bitoraj – Velika Slavica

Burni Bitoraj: Brestova Draga - Nadstijene - Vrh Bitoraj - Velika Slavica - Brestova draga

Uspon iz Brestove Drage preko Bitorajskih stijena – Nadstijena, pitom i umjereno naporan. Vrlo slikoviti pogledi s vrha Bitoraja. Dugi spust do Brestove Drage preko vrha Velika Slavica nije u cijelosti markiran, ali moguć i jednostavan za snalaženje. Šume Bitoraja prekrasne. Jedan stvarno lijepi izlet.

 

Nadstijene Bitoraja

Info-BrestovaBitorajSlav

Download file: Brestova-Bitoraj-V.Slavica.gpx

GPX-Download

 

Htio bi dati ovom izletu maksimalni broj bodova, htio bi vikati koliko mi glasnice daju kako je odlično bilo, htio bi se razvezati o uzbudljivoj stazi do vrha preko Bitorajskih stijena, htio bi staviti ovaj izlet u kategoriju MustHike, ali ne mogu, jer to ne bi bilo fer prema ostalim atraktivnim izletima.

Iskreno, bilo je lijepo. Bilo je super. Malo tko može pogriješiti s izletom na Burni Bitoraj s čijeg se vrha preko čarobne šume pruža krasan pogled na kontinentalni dio Gorskog kotara, od Risnjaka na sjeverozapadu do Bjelolasice na jugoistoku. Bitorajske stijene nisu Bijele stijene, ali su dovoljne da ovaj Bitoraj smjeste na sami vrh dobrih izleta po Gorskom kotaru.

 

UPOZORENJE - BITORAJ I SLAVICA NISU SPOJENI MARKIRANIM PUTEM

Budući izbjegavam odrađivati uspon i spust po istoj stazi, odlučio sam se na manji eksperiment po kružnoj stazi od vrha Bitoraja do vrha Velike Slavice, s koje je uslijedio spust natrag do Brestove Drage.

Od Bitoraja se treba spuštati markiranom stazom (PLAVO) preko skloništa Bitorajke sve do križanja s makadamskom cestom čije markacije lijevo dalje vode prema polaznoj točki tradicionalnog uspona iz mjesta Vrata. Desno od križanja slijedi blagi uspon (CRVENO) po nastavku makadamske ceste u smjeru vrha Velika Slavica. 

UCRTANI GPX TRAG JE RUČNO ISPRAVLJEN I NE BI TREBAO SKRENUTI KRIVO KAO JA

Manju grešku sam napravio pred sam kraj, nedaleko od vrha, kada sam prerano napustio makadamsku cestu i krenuo po šumskoj cesti prema vrhu. Šumska cesta je naglo završila usred ničega, a onda sam mogao birati između A i B opcije:

A – vraćam se natrag do ceste i nastavljam još sjeverno do ispravnog odvojka desno

B – nastavljam kroz nemarkirani teritorij direktno prema vrhu

*Više i detaljnije unutar galerije slika

Izabrao sam B opciju.

Kretanje kroz nepoznato je malo bolilo, malo je bilo uzbudljivo, a na kraju je sve dobro završilo. Ovo nije navika koju treba njegovati, ali u izoliranim slučajevima poput ovog se na kratko može tolerirati.

Ako bi ikad išao ponovo ja bi produžio još par-sto metara kako je sada ucrtano u GPX tragu, dalje po makadamskoj cesti do odvojka desno prema vrhu koji je prema izvorima markiran. Od samog vrha Velike Slavice postoji relativno „novo“ markirana staza natrag do Brestove Drage, tu nema problema.

Još jednom: GPX trag je ručno ispravljen da prati stazu. Unutar galerije slika je opisano kako je to izgledalo s krivim skretanjem.

 

Čitav krug je bio nešto manji od 18km, s vremenom od 9h. Moram napomenuti da smo jedan puni sat proveli na vrhu Bitoraja, pola sata na Velikoj Slavici, a cijelim putem smo išli umjerenim tempom zbog konstantnog fotografiranja. Realno vrijeme staze bi bilo oko 8h.

Sve u svemu, ovo je bio još jedan lijepi izlet u divlji ali zanimljiv Gorski kotar. Više o stazi, o Bitorajskim stijenama, o Imperatoru i Savjetniku, o pogledu s vrhova, o zmijama i tragovima medvjeda – unutar galerije slika.

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.