Okrugljak – Orlove stijene

Male Drage - Okrugljak - Orlove stijene - Razdrto - Male Drage

Okrugljak – šumoviti vrh bez pogleda sa staze i vrha, smješten na samome sjeveru Gorskog kotara na granici sa Slovenijom. Mogućnost obilaska kružnom stazom uz obavezni posjet vidikovcu Orlove stijene koji ovaj vrh i izlet ipak drži unutar kategorije OK-izleta koje vrijedi odraditi bar jednom u životu.

hdr

Info-OkrugljakOrlove

Download

GPX-Download

 

Kolovoz. Iako to nije bio originalni plan, višom silom sam se našao u planinarskom domu na Velebitu gdje sam morao provesti nadolazeću noć. Dom se nalazi na 900'tinjak metara nadmorske visine, a svježe prohladne večeri pružaju zadovoljstvo o kakvom smrtnici u usijanim gradovima mogu samo sanjati u onim paklenim noćima kada uspiju povezati par sati sna.

Dom je krcat šarolikim spektrom interesantnih planinara koji su se ovdje sjatili sa svih strana lijepe naše, a sada zajedno sjedimo za podužim stolom pored doma u sred guste bukove šume, slušamo cvrčke i zavijanje vjetra u daljini, ispijamo hladne pive, prepričavamo planinarske zgode i nezgode uz nepotrebno preuveličavanje prave istine – normalno ljudsko nadmetanje tko je dalje pišao u daljinu kad na red dođe prepričavanje avantura iz osobnog života.

Na drugom kraju stola pažnju mi privlači tema najgorih vrhova u Hrvatskoj. Glavnu riječ drži starija planinarka koja je obišla cijelu Hrvatsku planinarsku obilaznicu – svih 152 vrha već dva puta u životu. Ovo joj je dalo kredita da od mene zadobije potpunu pažnju dok govori. Najgori vrh u Hrvatskoj, po njenom mišljenju, drži Okrugljak u Gorskom kotaru. Ljudi kojima umre dugogodišnji kućni ljubimac isti dan ne razgovaraju s tolikom tugom u očima kao što je ona prepričavala svoj uspon do Okrugljaka.

10 mjeseci kasnije prognoza vremena nije dobra, upravo suprotno, proljetna kiša i prolomi oblaka u čitavoj zemlji. Odlučio sam idem na Okrugljak. Idem sam po kiši. Idem dokazati da staza i vrh ne mogu biti tako očajni čak ni po najlošijem vremenu – ipak je to Gorski kotar. Najgori vrh tamo bi opet morao biti bolji od najbolje šetnje za ruku i ispijanja uzaludne kave u centru Subotom. To sam se spreman kladiti.

Zaključak

Okrugljak stvarno je jedan neupečatljiv vrh po pitanju atraktivnosti, prirodnih ljepota i pogleda. Tu nema rasprave.

Ali …Izlet bi bio bez dileme debeli gubitak vremena da se u blizini ne nalazi vidikovac >>Orlove stijene<<

Nakon 3h u šumi bez pogleda, vidikovac ispire gorak okus kod onih koji su očekivali izlet ispunjen ljepotama Plitvičkih jezera, te izvlači Okrugljak izvan kategorije NE-zanimljivh izleta i drži ga tankim koncima unutar OK-izleta. U korist tome ide i činjenica da je uspon i spust moguće odraditi kružnom stazom, što je ogroman plus makar obje staze bile u gustoj šumi. Odgovorno držim da uspon i spust istom stazom umanjuje 30% sveukupni dojam izleta, koliko god on odličan bio, i baca mrlju na čitav dan.

Presuda

Samo Okrugljak – gore dole istom stazom: NEEEEEEE!

Okrugljak + Orlove stijene – kružnom stazom: DA, barem jedan put u životu.

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.