SKRAD: Skrad – Skradski vrh – Vražji prolaz

Skrad: Skrad - Skradski vrh - Muževa hiža - Vražji prolaz - Zeleni vir - Skrad

Fantastičan pogled sa Skradskog vrha prema Risnjaku i Bjelolasici; pristupačnost automobilom do polazne točke izvrsna; atraktivnost obilaska Vražjeg prolaza van svih očekivanja. Jedinu mrlju čitavog izleta baca prosječna ponuda hrane u domu Zeleni vir, ali nakon ovoliko prirodnih ljepota oprostiti ćemo im (ali ne baš skroz). PREPORUČUJEM!.

Slap potoka Curka i Zeleni vir

Info-skradski_vrazji

Download

GPX-Download

Iza mnogo gora i planina, u samome srcu sjevernog Gorskog kotara, smjestilo se malo naselje Skrad. Izgradnjom autoputa Rijeka – Zagreb, većina turista, ali i Hrvata, zaobilazi ovo malo mjesto jureći brže bolje prema Krčkom mostu, istarskom Y-onu, ili pak u drugom smjeru prema Lučkom. Avanturisti, izgubljeni stranci, ili ne-uhljebljeni hrvati koji cijene svaku krvlju zarađenu kunu, oni koji se odluče na put do mora po staroj magistrali zvanoj Lujzijana, prije ili kasnije prođu kroz Skrad.

Prolaskom s automobilom kroz ovo mjesto ne bi nikome mogao zamjeriti ako se ne odluči tu zaustaviti. Prolaskom s automobilom s lijeve i desne strane vide se kuće, po ničemu upečatljive. U centru je napuštena pumpa INE, tu i tamo su napuštene i pred urušavanjem stare derutne kuće. Čitavo mjesto se proteže na padini planine. Koje? A koga briga kada je cijeli Gorski kotar brdovit i pun šume. Nakon duže vožnje po ovoj magistrali sva mjesta izgledaju jednako. Pritiskanjem papučice gasa, nakon par zavoja, ovo prosječno mjesto ostavljamo za sobom u retrovizoru i jurimo dalje prema moru ili unutrašnjosti.

Na prvu zaista djeluje da nema razloga da se itko zaustavi u ovom mjestu. Međutim, prvi pogled zna varati i nije sve u prvom dojmu kojega steknemo. Postoji dobar razlog zašto se isplati sjesti u automobil i ciljano uputiti u Skrad na jednodnevni izlet. Ono što oko u vožnji ne vidi je sakriveno duboko u šumi i 300 metara niže od ceste. Riječ je naravno o Vražjem prolazu i Zelenom viru, prirodnom fenomenu jedinstvenom u Hrvatskoj.

Kakav je to fenomen, i da li su blizu vrata Pakla, kako izgleda Sotona i da li je žensko, dragi čitatelju doznaj u detalji unutar galerije slika u današnjem izletu.

Detalji_izleta

 

 

Dragi čitatelju, uvijek će postojati obiteljska i društveno prihvatljiva isprika zašto baš ovaj vikend ne-otići na planinu. Opasnost od zmija, krpelja, medvjeda, pada sa stijene, dehidracije, MINA, lutanja, puknuća nokta… Da se naše mame i cure pita, nema zdravijeg i sigurnijeg za tebe i mene od sjedanja ispred televizije ili šetnje za rukicu po Jarunu ili rivi.

Bilo da se radi o odlasku u divljinu, promjeni radnog mjesta, ili prekidu iscrpljujuće veze, vrijeme je da prestaneš tražiti dopuštenje od drugih, vrijeme je za malo tjeskobe i adrenalina, vrijeme je da počneš živjeti život vrijedan pričanja, vrijeme je da udariš FUCK-IT sklopku u glavi, vrijeme je za malo zabave.

 


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.