INSTALACIJA SMARTPHONE NAVIGACIJE – ORUXMAPS

KAKO SMARTHPONE PRETVORITI U KORISNI NAVIGACIJSKI UREĐAJ POMOĆU ORUXMAPS

U P O Z O R E NJ E

Vlasnik stranice nije odgovoran, niti jamči za sigurnost korištenja GPX tragova. Posjetitelji stranice moraju biti svjesni da ponuđeni GPX tragovi staza služe isključivo kao pomoć pri orijentaciji i kretanju po određenom području, a svu odgovornost prilikom njegova korištenja preuzimaju sami na sebe.

 

Planinarenje je, u pravom smislu riječi, dobra – čista – zabava. Da bi ostala takva potrebno je uvesti minimalnu dozu sigurnosti u tu aktivnost putem korištenja karti ili zemljovida. Panično lutanje po mraku i zimi na planini se ne može okarakterizirati kao super provod. Ako je to tvoj đir, ne znam što da ti kažem.

Većina planinskih područja Hrvatske su, na jedan ili drugi način, pokriveni zemljovidom – u narodu poznato još kao kartom područja. Zemljovidi se mogu kupiti po pristupačnim cijenama od oko 50kn u Hrvatskom Planinarskom Savezu, trgovini Iglu Šport-a i sl.

PREDNOSTI ZEMLJOVIDA

Ja maksimalno podržavam kupnju zemljovida, unatoč svim modernim tehnološkim dostignućima zbog više razloga: fizičkoj karti se ne može izgubiti signal, fizička karta ne može ostati bez baterije, fizička karta često ima ucrtana nešto više korisnih podataka od digitalnih topografskih karti.

NEDOSTACI ZEMLJOVIDA

Ali… fizička karta ti ne može reći, kada je otvoriš, gdje se ti točno nalaziš – kao što može GPS navigacija. U fizičku kartu ne možeš jednostavno iscrtati GPX digitalnu rutu – put kojeg trebaš pratiti. Učestalo otvaranje i sklapanje fizičke karte (koja je nešto manja od površine kuhinjskog stola) zna postati zamorno i frustrirajuće. Na kraju, neka područja lijepe naše nisu obuhvaćena niti jednom kartom.

RJEŠENJE NA DOHVAT RUKE

Osim fizičkih karti, na tržištu se mogu kupiti navigacijski uređaji razvijeni upravo za kretanje po planini, cijena prava sitnica oko 300$. Na sreću, postoji način kojim se gotovo svaki od pametnih telefona može pretvoriti u osobni navigacijski uređaj. Potrebno je samo malo strpljenja i minimalne kompjutorske vještine, ako znaš prebaciti datoteku sa USB na računalo, neće biti problema.

ORUXMAPS

U moru aplikacija za pametne telefone, u kategoriji prirodnih – pustolovnih „Outdoor“, malo što može nadmašiti OruxMaps. Moram napomenuti dvije stvari, ja nemam apsolutno nikakvu proviziju od preporuke ove aplikacije, i drugo – još važnije, nije mi uopće stalo koju TI aplikaciju trenutno koristiš i koliko si super-zadovoljan s njome.

Ako si proletio kroz ovaj gore tekst na brzinu, dopusti mi da ti još jedanput usmjerim fokus da mi nije stalo koju TI aplikaciju trenutno koristiš, te koje još dobre aplikacije postoje na tržištu. Filozofiranje i slična nadjebavanja ostavi za svoj tjedni sastanak planinarskog društva gdje ćeš, bez sumnje, osvojiti naklanost i priznanje mnogih početnika svojim neiscrpnim poznavanjem aplikacija, ali i samih planina putem GoogleEarth-a iz udobnosti i sigurnosti svoga doma.

OruxMaps je moguće jednostavno instalirati za par dolara sa GoogleStora. ALI MOŽE I BESPLATNO! Tvorac aplikacije na svojoj web stranici nudi besplatno skidanje i besplatnu instalaciju iste. Zašto nije besplatna na GoogleStoru? Amo kratko reći da je tvorac aplikacije imao neke ne-premostive razlike s Googlom.

Sama aplikacija nije dovolja, jer obična instalacija u sebi ne sadrži topografsku kartu lijepe naše. Nju je potrebno kupiti – ili skinuti s interneta, i prebaciti na mobilni uređaj. Ako znaš prebaciti datoteku sa USB na računalo, neće biti problema. Bez dvojbe, najveća prednost OruxMaps-a je što za korištenje nije potreban Internet i što troši izuzetno malo baterije, a na planini je to korisna stvar.

Uputa je izrađena s jedinom svrhom kako bi, onaj tko to želi, jednostavno instalirao OruxMaps na svoj mobilni uređaj i na njemu namjestio topografsku kartu našeg područja s ciljem sigurnijeg kretanja po planini. Moguće da je uputa mogla biti izrađena bolje i jednostavnije, ali vodeći se onom starom: nešto bolje nego ništa - kritike zadrži za sebe. OruxMaps nudi mnoštvo drugih opcija koje se van opsega ove upute a za to je najbolje posjetiti službenu web stranicu i potražiti proširena manual za rukovanje. www.oruxmaps.com/cs/en/

Dragi čitatelju, skuhaj kavu, opusti se, uzmi mobitel u ruke i odvoji 15min vremena za instalaciju jedne aplikacije koja doslovno može značiti razliku između života i smrti.

*Napomena: uputa je izrađena na mobilnom uređaju Huawei P9, koji operira na Androidu.

Dali postoji uputa za iPhone – NE.

Hoće li postojati – NE.

Što da radim – Kupi Android.

 

DETALJNI OPIS INSTALACIJE UZ FOTOGRAFIJE

 

U P O Z O R E NJ E

Vlasnik stranice nije odgovoran, niti jamči za sigurnost korištenja GPX tragova. Posjetitelji stranice moraju biti svjesni da ponuđeni GPX tragovi staza služe isključivo kao pomoć pri orijentaciji i kretanju po određenom području, a svu odgovornost prilikom njegova korištenja preuzimaju sami na sebe.


Dobro je dijeliti, pa… PODIJELI:

Comments are closed.